PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Nadrealna arhitektura Matiasa Junga

  • Objavljeno:
  • 24.11.2015

Nemački umetnik i grafički dizajner Matias Jung (Matthias Jung) kreira fantastične svetove u kojima nadrealna arhitektura naseljava prostrane fotografisane predele. Koristeći fotografije sa svojih putovanja, Jung stvara zadivljujuće kolaže koji predstavljaju izazov za poimanje realnosti i arhitekture.

 


   15 najčudnijih zgrada na svetu

 

   Arhitektura vas može zadiviti na mnogo načina. Postoje građevine čija vas lepota ostavlja bez          daha, kao i one koje izgledaju čudno i smešno. Pogledajte 15 najčudnijih na planeti.

 


 

Njegovi radovi predstavljaju spoj različitih fotografisanih elemenata iz kog nastanu neobične kompozicije, strukture koje kao da su plod sna. Smeštajući kompozitne strukture u realne predele, dizajner zadržava uverljivost i na trenutak navede da pomislimo da ta mesta zapravo postoje u nekim dalekim predelima.

 

"Balon na ovoj slici je detalj sa fotografije gotičke crkve koju sam slikao u malom francuskom gradu. Pejzaž je močvarno područje u blizini granice sa Poljskom."

 

Jungovo interesovanje za ovaj vid umetnosti razvilo se još u mladosti u fotolaboratoriji njegovog oca. Tako su prve zgrade iz fantazije nastale pomoću makaza i lepka. Početkom 2015. godine, Jung je oživeo projekat iz mladosti kreirajući seriju maštovitih i strukturalno nemogućih kolaža koji čine kolekciju "Kuće".

 

"Studirao sam grafički dizajn u Schwäbisch Hall-u gde se nalaze ove stare kućice. Poslagao sam ih naspram planine An Sgùrr na škotskom ostrvu Eigg."

 

Jung pomoću programa "Fotošop" kreira zadivljujuće slike koje naziva "kratkim arhitektonskim poemama". "Rad u ovom programu je nalik prevazilaženju stvarnosti. Ako nešto ne valja, dovoljan je samo klik unazad. To je ono što je sad drugačije", kaže Jung.

 

 

foto: Matthias Jung