PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

 

Muzej podvodnih antikviteta u Atini

  • Objavljeno:
  • 4.12.2013

Arhitekta Masimo Gvidoti dizajnirao je Muzej podvodnih antikviteta i okolni park, koji će u potpunosti promeniti izgled atinske luke.

 

Početna ideja projekta, vrednog 20 miliona evra, bila je stvaranje imaginarno likvidne fasade prekrivene specijalnim folijama preko kojih se more bukvalno ogleda u zgradu. Njome se zapravo odaje priznanje moru koje je očuvalo vredne arheološke predmete.

Prema nacrtu, muzej obuhvata površinu od 110.000 kvadratnih metara i podeljen je u šest tematskih celina. Spratovi su odvojeni spiralnom stazom sa koje posetioci mogu da, penjući se ka višim nivoima, posmatraju izložene predmete.

Park koji okružuje zgradu upotpunjen je organskim koncentričnim oblicima koji se izdižu sa površine. Ta “zelena ostrva”, kako navodi Guidotti, imaju didaktičku i umetničku funkciju. Pored njih, tu su i alternativni trgovi, bazeni i bašte.

Upotreba svetiljki sa fotonaponskim panelima čini park održivim i nezavisnim, baš kao i geotermalna elektrana muzej.