PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Most koji leži u rukama Boga

  • Objavljeno:
  • 21.8.2018

Bajkoviti "Zlatni most" mnogi već smatraju najlepšim pešačkim mostom na svetu. Visoko u planinama Ba Na u Vijetnamu, sto pedeset metara dugu zlatnu stazu drže dve masivne ruke koje se nadvijaju nad krošnjama drveća.

 

"Cau Vang" (zlatni most na vijetnamskom jeziku) postao je svetska senzacija koja je privukla brojne posetioce u prirodu nadomak grada Da Nang. Na visini od 1400 metara, u zagrljaju ruku koje deluju da su tu oduvek, stiče se snažan utisak prisustva viših sila.

 

 

 

Vu Viet Anh, osnivač firme "TA Landscape Architecture" koja je zaslužna za izgled spektakularnog mosta, objasnio je da je dizajn inspirisan svetom bogova i divova.

 

 

Gigantske ruke koje deluju da su od kamena, zapravo su načinjene od fiberglasa i žičane mrežice postavljenih oko čelične osnove. Dekorisane su mahovinom i pukotinama kako bi se postigao vekovima star izgled.

 

 

Zlatni most je širok pet metara, a uz drvenu stazu je zasađena biljka lobelija koja dodatno ulepšava intrigantnu strukturu.

 

 

Otvoren u junu, most je deo dve milijarde dolara vrednog projekta čiji je cilj da privuče turiste u ovu regiju.

 

 

Na ovoj lokaciji 1919. godine nalazilo se planinsko vikend naselje sa 200 vila koje su osnovali francuski kolonisti. Danas je Ba Na prava turistička atrakcija u kojoj se nalazi replika francuskog srednjovekovnog sela sa zamkom i katedralom, uređeni vrtovi, žičara i muzej voštanih figura.