PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Modularni objekti za privremeno stanovanje

  • Objavljeno:
  • 13.2.2017

Grupa mladih arhitekata iz Srbije "Tim 8", među kojima je i član naše redakcije Nikola Arsić, predstavila je koncept privremenog stanovanja za ugrožene grupe stanovništva, koji se bazira na različitim modelima u zavisnosti od prostornog konteksta.

 


   Fascinantna kućica: Kutak za spavanje, kuhinja i kupatilo u samo 10 kvadrata

 

   Arhitekte kompanije "Tengbom Architects" osmislili su studentsku kućicu veličine svega 10              kvadratnih metara, koja je priuštiva, ekološka i praktična u pogledu dizajna i materijala.

 


 

Ovaj projekat našao se među deset najboljih projekata prema izboru organizacije "Future ArchitecturePlatform". Na poziv organizacije prijavljeno je 337 ideja od 594 autora iz 56 zemalja sveta, a pobednica, Danai Toursoglou Papalexandridou iz Grčke uz 24 odabrana kreativca učestvovaće na konferenciji "Matchmaking Conference" u Muzeju arhitekture i dizajna u Ljubljani krajem februara.

 

Osnovni element za gradnju bilo kog modela je modularan objekat koji se može umnožavati. Osnovna jedinica namenjena je za smeštaj jedne porodice, a njenim umnožavanjem moguće je formirati veću strukturu.

 

                                     

 

Prvi model predviđa gradnju objekata na otvorenom prostoru na periferiji grada. Drugi model predviđa gradnju u okviru postojeće fizičke strukture, a treci nadogradnju na postojeće objekte.

 

 

 

Nepretenciozan i ekonomičan, projekat poseduje sve potrebne karaktertistike da bi se mogao svrstati u održive sisteme stanovanja. Ujedno, može poslužiti kao rešenje za konstantan problem stanovanja najugroženijih grupa stanovništva sa kojim se susreće većina gradova na svetu.

 

 

"Tim 8" je u saradnji sa "Rekonstrukcija Ženski Fond" izdao knjigu pod nazivom "Model privremenog stanovanja – od koncepta do realizacije na primeru romskog naselja", a projekat pod istim nazivom nagrađen je na 38. Salonu Arhitekture u kategoriji eksperiment i istraživanje.

 

 

 

 

Autor projekta: Tim 8 - Ana Dušmanović, Jelena Kojić, Jelena Stanković, Maja Kopta, Nikola Arsić, Stefan Milićević, Mihailo Sladoje, Tijana Savić.

Foto: Tim 8