PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Misteriozni muzej Ordos

  • Objavljeno:
  • 17.11.2014

Region Kine koji se na severu graniči s Mongolijom, naziva se Unutrašnja Mongolija. Već nekoliko godina on je "poprište" izgradnje mnogobrojnih građevina, a u njihovoj izgradnji glavnu ulogu Imaju svetski arhitekte i inženjeri. Među njima je i pekinški biro “MAD”, kao i arhitekta Ma Jansong koji je projektovao Muzej “Ordos” u istoimenom gradu.

 

Ordos je nov grad projektovan za milion ljudi. Istoimeni muzej smešten je u njegovom centru na vrhu uzvišice, kao što se na zapadu na humkama smeštaju katedrale. Izgleda kao da je s nekog drugog sveta sleteo u pustinju Gobi. Pomalo pod uticajem geodetskih kupola Bakminstera Fulera, arhitekte biroa “MAD” su projektovali misterioznu apstraktnu formu u kojoj će se negovati vanvremenska kineska tradicija i buduća umetnost. Prema arhitektama, fasada je štit koji štiti dragocenu kulturu i istoriju grada.

 

Građevina sa sinusoidnom fasadom visoka je 40 metara, a ceo muzej je projektovan kao talasasti blob "odeven" u polirane aluminijumske pločice koje su otporne na česte oluje u ovom kraju Kine.

 

"Želeli smo da dizajniramo neregularan oblik zgrade koja je u unutrašnjosti podeljena na nekoliko muzejskih prostora čiji su zidovi inspirisani prirodnom teksturom lave", objašnjavaju autori. Na vrhu "tavanice" nalazi se ogroman otvor kroz koji prodire svetlo i baca senku na mnogobrojne mostove i pasarele koje povezuju prostore.

 

Zanimljivo je da su arhitekte otvorili dva ulaza koja se nalaze na suprotnim stranama građevine kako bi lokalno stanovništvo moglo da koristi prolaz kroz muzej kao ulicu, a trg na kojem se nalazi Gradski i umetnički muzej postao je mesto okupljanja lokalnog stanovništva koje tu šeta ili uživa u prijatnom okruženju.

 

 

Foto: Ajvan Ban