PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Milanska "šuma na nebu" najbolja visoka zgrada na svetu za 2015.

  • Objavljeno:
  • 9.8.2016

Stambeni neboderi "Bosco Verticale" (Vertikalna šuma), popularni po gustoj vegetaciji na terasama, tzv. baštama na nebu, proglašen je za "Najbolju visoku zgradu na svetu 2015" u izboru Saveta za visoke zgrade i urbana staništa (Council on Tall Buildings and Urban Habitat).

 

Naš portal objavio je još početkom 2014. godine tekst pod nazivom Milanska "šuma na nebu" – nova zvezda italijanske arhitekture, najavivši tako veliki uspeh "milanskih blizanaca", kako još zovu ove inovativne građevine.

 

 

Ove godine dve kule visoke 116 i 76 metara i zvanično su postale najinovativnije zgrade za svetu za 2015. godinu, a tu titulu zaslužile su pre svega zahvaljujući više od 800 stabala drveća i 14.000 biljaka koje su smeštene na čeličnim ojačanim balkonima.

 

Ideja italijanskog arhitekte Stefana Boerija, koji je projektovao ove zgrade, bila je da stvori projekat namenjen pošumljavanju i ozelenjavanju urbanih sredina bez širenja grada izvan postojećih granica, a osnovni cilj je da se spoji moderan način života u velikim gradovima s čovekovom potrebom da boravi u prirodi i čistijem okruženju.

 

 

"Izazov koji smo prihvatili je da dizajniramo prototip prave gradske šume. 'Vertikalna šuma' je domaćin više od 100 različitih vrsta drveća i biljaka, a ugostio je već i oko 20 različitih vrsta ptica", objašnjava Boeri najavljujući ovim projektom i novu eru u razvoju velikih gradova jer bi u njima upravo slične građevine trebalo da postanu uobičajena pojava.