PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Luksuzni hotel u napuštenom kamenolomu

  • Objavljeno:
  • 5.2.2014

U podnožju planine Tjanmenšan u Kini počela je gradnja hotela sa pet zvezdica, koji će biti smešten u 100 metara visokoj litici napuštenog kamenoloma ispunjenog vodom.

 

Raskošni "pećinski hotel" biće smešten unutar Nacionalnog parka "Šešan" i imaće 21 sprat, od kojih će dva biti ispod površine jezera, 17 unutar pećine, a dva iznad površine tla. Većina od 370 soba će se nalaziti unutar pećine i imaće pogled na vodopad, koji će se slivati sa krova hotela. Apartmani pod vodom će imati staklene zidove koji će služiti kao "prozori" za restorane, banket i salu za konferencije.

 

"Ideja nam je bila da iskoristimo ovo jedinstveno zemljište i da na njemu stvorimo baštu koja se uzdiže ka nebu", rekao je Li Sijang, menadžer "Šimao grupe", koja je i inicirala ovaj projekat.

 

 

U izgradnju kompleksa će biti uloženo 528 miliona dolara. Prema projektu, hotel je samo deo velikog razvojnog projekta kojim će čitava obast biti pretvorena u tematski park. Osim luksuznog smeštaja i veličanstvenog pogleda, gosti hotela će moći da uživaju u slobodnom penjanju, bandži džampingu, kao i u raznim sportovima na vodi. Takođe, u sklopu hotela će biti otvoren i podvodni restoran sa deset metara dubokim akvarijumom.

 

Plan hotela je izradila arhitektonska kompanija "Atkins" iz Velike Britanije, koja je pobedila na konkursu 2006. godine. Očekuje se da će hotel primiti prve goste tokom 2015, kao i da će noćenje stajati oko 300 dolara, prenosi Yahoo news.

 

Foto: Atkins groupe