PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Lukas gradi muzej vredan milijardu dolara

  • Objavljeno:
  • 20.3.2018

Spektakularan muzej posvećen delima jednog od najpoznatijih filmskih režisera današnjice i tvorca kultnog serijala "Ratovi zvezda", Džordža Lukasa, nići će u Los Anđelesu, a povodom početka izgradnje objavljeni su novi renderi koji prikazuju kako će ovaj zadivljujuć objekat izgledati.

 

Džordž Lukas i njegova supruga Melodi Hobson, kopredsednici Upravnog odbora "Dreamworks Animation", investiraće milijardu i po dolara svog novca u ovaj projekat.

 

 

Nakon višegodišnjih peripetija, gradnja "Lukasovog muzeja narativne umetnosti" otpočela je u naselju Exposition Park u južnom delu Los Anđelesa, gde se već nalazi nekoliko drugih muzeja ali i Univerzitet Južne Kalifornije na kojem je Lukas studirao režiju.

 

 

Lukas je prvobitno nameravao da smesti svoj muzej u Čikago i još 2014. godine angažovao poznatu arhitektonsku kompaniju "MAD Architects". Nakon pravnih problema vezanih za lokaciju projekta, režiser je odlučio da muzej preseli na Zapadnu obalu SAD.

 

 

Netradicionalan oblik zgrade omogućiće posetiocima da šetaju po njenom krovu koji će biti prekriven vegetacijom, ili da prolaze kroz ogromne lukove koji prosecaju zgradu u njenoj osnovi, dok šetaju po parku Exposition.

 

 

Unutrašnjost zgrade će pružiti 9.000 kvadratnih metara izložbenog prostora. Transparentni liftovi će prevoziti posetioce kroz zakrivljeni beli plafon u lobiju.

 

 

Muzej će slaviti moć vizuelnog pripovedanja u raznim formama, pa će postavke, osim Lukasovih rekvizita i memorabilija obuhvatati i dela poznatih slikara, fotografije, ilustracije, animacije i digitalna umetnička dela.

 

 

Planirano je da muzej bude izgrađen i otvoren za javnost u drugoj polovini 2021. godine.

 

Foto: Lucas Museum