PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kriva kuća – jedna od najčudnijih zgrada na svetu

  • Objavljeno:
  • 20.1.2016

Iako biste na prvi pogled pomislili da su razni filteri imali udela u stvaranju ovih fotografija, ova neobična građevina vijugavih zidova zaista postoji u Poljskoj.

 


   15 najčudnijih zgrada na svetu

 

   Arhitektura vas može zadiviti na mnogo načina. Postoje građevine čija vas lepota ostavlja bez          daha, kao i one koje izgledaju čudno i smešno. Pogledajte 15 najčudnijih na planeti.


 

"Kriva kuća" izgrađena je 2004. godine po dizajnu studija "Šotinšči i Zaleski" (Szotyńscy & Zaleski) i nalazi se u Sopotu. Inspiraciju za jedinstven izgled građevine arhitekte su pronašli u crtežima poljskog ilustratora Jana Marćina Šancera koji krase stranice dečijih knjiga i delima švedskog umetnika Pera Dalberga.

 

 

Stoga ne čudi njen živopisan izgled i utisak kao da je "iskočila" iz bajke. Neki je, pak, opisuju kao "umornu" zgradu, a drugima deluje kao da se topi.

 

 

Ova multifunkcionarna zgrada prostire se na 4000 kvadratnih metara i deo je "Rezydent" šoping centra. U njoj se nalaze brojne prodavnice, restorani i kafići, pa čak i pozorište na njenom trećem spratu.

 

"Kriva kuća" nalazi se u Ulici heroja Monte Kasina, veoma prometnom delu Sopota. Nezaobilazno je turističko mesto, pa zato i ne čudi podatak da važi za najfotografisaniju građevinu u Poljskoj.

 

 

 

Foto: Danuta B. / Topory / Alistair Young / tomek broszkiewicz /  gglandscapes.com