PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kraljica među neboderima – spektakularna zgrada Kalisi

  • Objavljeno:
  • 28.12.2015

Njujork krase neki od najimpresivnijih nebodera na svetu – Empajer stejt bilding, Rokfeler centar, Krajslerova zgrada, a listi bi uskoro mogao da se priključi još jedan. Arhitekta Mark Foster Gejdž (Mark Foster Gage), prodekan na Arhitektonskom fakultetu Jejl univerziteta, projektovao je spektakularan, 102 sprata visok neboder nazvan "Kalisi" (the Khaleesi), koji bi se nalazio na Menhetnu.

 

Pored toga što bi bila među najvišim zgradama u Njujorku, stospratnica bi se isticala raskošnim ornamentima u gotskom stilu izrađenim robotičkom "CNC" tehnologijom. Projektom su predviđena i  četiri ogromna balkona, poduprta izrezbarenim krilima od betona.

 

 

Interesantni detalji prekrivaju toranj: betonske skulpture koje podsećaju na delove automobila i propelere, kao i simetrični geometrijski oblici koji se protežu preko sve četiri strane zgrade.

 

 

Bronzani i mesingani dekorativni detalji uspinju se uz zgradu, kreirajući masivne zupčanike na bazi zgrade i vijugave elemente koji prate formu ornamenata na višim delovima nebodera.

 

 

Na vrhu tornja nalazi se platforma za razgledanje koju uokviruju skulpturalni metalni elementi, uključujući i kreature životinjskog lika na svakom uglu zgrade.

 

                                

 

"Mislim je je većina nebodera u Njujorku skoro u potpunosti lišena arhitektonskog dizajna – oni su samo visoke kutije obložene fasadom od stakla", kaže Gejdž. "To nije dizajn. Dizajn podrazumeva razmatranje mnogo detalja, na primer, kako zgrada izgleda iz raznih uglova, ili, u ovom slučaju, kako učiniti da svaki sprat bude jedinstven. Kako učiniti da zgrada bude nešto više od spratne površine na nebu i pretvoriti je u nešto prelepo i značajno za stanare i grad."

 

 

Zgrada bi uglavnom bila stambena, a u jednom delu bi se nalazile prodavnice. Za razliku od većine zgrada u kojima se butici nalaze u prizemlju, kupci bi obilazili prodavnice smeštene na 64. spratu zgrade "Kalisi". U okviru  zgrade bi se nalazio i restoran sa spektakularnim pogledom na grad i balska dvorana.

 

 

 

Foto: Mark Foster Gage Architects