PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kinezi "odštampali" prvu višespratnicu

  • Objavljeno:
  • 24.1.2015

Nakon što je prošle godine počela da koristi ogroman 3D štampač u procesu gradnje kuće i uz pomoć ove tehnologije izgradila čak deset porodičnih kuća za samo 24 sata, kineska kompanija  "WinSun" otišla je korak dalje i "odštampala" prvu višespratnicu u Industrijskom parku Sudžu.

 

Reč je o petospratnici ukupne stambene površine 1.100 kvadratnih metara, koja je sagrađena u skladu sa najstrožim gradjevinskim, ali i ekološkim standardima, a u izgradnji ove 3D zgrade korišćen je štampač dug čak 40 metara, visok 10 metara i širok 6,6 metara.

 

Ovaj džinovski štampač u stanju je da proizvede masivne delove konstrukcije koje radnici potom sastavljaju, pa na taj način ovaj inovativni proces donosi značajne uštedu, posebno u vremenu gradnje koji se smanjuje od 50 do 70 odsto. Značajna ušteda postiže se i kada su u pitanju troškovi rada i materijala, o čemu najbolje svedoči podatak da je petospratnica koštala svega 161.000 dolara. 

Prednost ovakve gradnje je i mogućnost upotrebe recikliranih materijala, što je čini ekološkom, a u kompaniji "WinSun" tvrde da je ovo tek početak jer kompanija planira da gradi širom sveta i da 3D tehnologiju koristiti za još značajnije objekte poput mostova, nadvožnjaka i oblakodera.

 

Kineska kompanija je prvi put skrenula pažnju na sebe kada je u aprilu 2014. za samo 24 sata u Šangaju podigla čak deset 3D kuća površine 200 kvadratnih metara, čija je cena iznosila svega 4.850 dolara.

 

Foto: yhbm.com