PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Keramički neboder niče u Dubaiju

  • Objavljeno:
  • 2.11.2017

Dubai postavlja novi rekord. Do 2020. godine u ovom gradu biće izgrađena još jedna spektakularna građevina: najviša zgrada na svetu sa keramičkom fasadom.

 

Elegantan, uvijen i asimetričnan oblik nije jedina odlika po kojoj će se zgrada Wasl Tower izdvajati od brojnih drugih u Dubaiju. Njena 300 metara visoka fasada biće načinjena od sjajnih keramičkih pločica.

 

 

Autori projekta, holandska kompanija "UNStudio" zajedno sa nemačkom "Werner Sobek", navode da će to biti najviša zgrada na svetu sa keramičkom fasadom. Načinjene parametričkim dizajnom i visokotehnološkim inženjeringom, pločice će pored lepog izgleda obezbediti i specifične performanse.

 

 

Pločice će biti postavljene u takvom položaju da pružaju zaštitu od jakog sunca, ali i da istovremeno omoguće prodor prirodne svetlosti dublje u zgradu. Namera je da se pronađe jednostavno i održivo rešenje za izazov kakav je projektovanje visoke zgrade u pustinjskom okruženju.

 

 

Noću će fasada biti osvetljena ritmičnom animacijom koju je dizajnirala kompanija "Arup", a energija za rasvetu biće prikupljena putem solarnih panela postavljenih na krov parkinga koji će se nalaziti pored zgrade.

 

 

"Wasl Tower" će biti smeštena u blizini Burdž Kalife, a njen interesantan oblik inspirisan je okolinom, tačnije, saobraćajnicom kraj koje je smeštena. Namena zgrade biće mešovita, pa će se tako u njoj naći kancelarije, apartmani i javni prostori, a na glavnom nivou zgrade parkinga nalaziće se i velika dvorana.

 

 

Vizualizacija: Methanoia i Plompmozes