PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Katar gradi ostrvo u obliku antilope

  • Objavljeno:
  • 4.12.2013

Katar planira da izgradi veštačko ostrvo Oriks u blizini Dohe sa plutajućim hotelima i luksuznim vilama u kojima će biti smešteno 25.000 navijača Svetskog kupa 2022. godine.

 

Projekat vredan 5,5 milijardi dolara sprovešće "Barwa Real Estate Co", lokalna kompanija koja je delimično u vlasništvu države. Ostrvo u obliku Oriks antilope, autohtone vrste na Arapskom poluostrvu, projektovaće arhitektonski biroi HOK i ABS Architects.

Prema nacrtu, ostrvo će obuhvatati prostor dva miliona kvadratnih metara, a činiće ga pet privremenih plutajućih i tri stalna hotela, više od 230 luksuznih vila, otvoren pozorišni paviljon, vodeni park... Plutajući hoteli biće projektovani, pre svega, kao funkcionalne i energetski efikasne strukture. Shodno tome, svaki od njih posedovaće sisteme za proizvodnju električne energije, prečišćavanje i reciklažu kako ne bi bili zavisni od okolne infrastrukture.

 

 

Transport navijača od hotela do sportskih objekata na kopnu biće obavljan električnim vozilima, vodenim taksijima, trajektima i privatnim plovilima.

 

Ostrvo Oriks trebalo bi da bude izgrađeno u narednih sedam do osam godina. Očekuje se da će Katar, zahvaljujući njegovoj izgradnji, uvećati svoj bruto nacionalni dohodak i ubrzati ekonomski rast.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju na uticaj "instant urbanizma" na morski ekosistem, kvalitet vode i opšte životne uslove. U tom smislu, Arapski zaliv je već proglašen za jednu od najugroženih oblasti. Prema poslednjim procenama, dosad je na različite načine nestalo oko 35 odsto koralnih grebena iz te oblasti.