PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako izgledaju plutajući gradovi budućnosti

  • Objavljeno:
  • 25.3.2014

Globalno zagrevanje, porast nivoa mora i sve veći urbanistički problemi odavno su okupirali pažnju naučnika, a poslednjih godina je to sve češće slučaj i sa arhitektama koji predlažu svoja rešenja za budućnost. Klimatske promene su sve izraženije, o čemu svedoči i podatak da će se već do 2050. godine nivo mora podići od 20 do 90 cm, što će direktno pogoditi mnoge velike gradove.

 

Jedno od najboljih rešenja na nadolazeće probleme ponudio je poznati belgijski arhitekta Vensan Kalbo (Vincent Callebaut) dizajnirajući neobične plutajuće gradove koje je nazvao “Lilypad Cities”.

 

Ovi gradovi podsećaju na džinovske lokvanje koji plutaju površinom mora, a mogu da pruže utočište za čak 50.000 stanovnika čime postaje idealno rešenje za problem tzv. “klimatskih izbeglica”.

 

 

Ovaj Ecopolis je sastavljen od tri stambena bloka koja okružuju tri luke oko kojih se odvija život, a njegova dvostruka školjka sastavljena je od poliesterskih vlakana presvučenih jednim slojem titana koji reaguje na sunčeve zrake i sprečava atmosfersko zagađenje.

 

Štaviše, ovo ekološko ostvrvo prekriveno vrtovima i biljem bilo bi u stanju da pročišćava kišnicu, reciklira otpad, a energiju dobija iz obnovljivih izvora poput solarnih panela i vetroturbina. Na taj način bi ovaj grad budućnosti proizvodio više energije nego što bi trošio, odnosno bio bi u potpunosti samoodrživ.

 

Plutujući gradovi Vensana Kalboa ne bi, međutim, bili samo autonomni, već i mobilni zahvaljujući preciznoj tehnologiji koja bi mu omogućila da prati morske struje, zbog čega se upravo “Lilypad Cities” smatraju najodrživijim rešenjem na vodi.

 

Ecopolis ima dvostruki cilj  – ne samo širenje  održivosti, već i dodelu stambenih prostora budućim klimatskim izbeglicama, odnosno ljudima koji će podizanjem nivoa mora ostati bez svojih domova na kopnu.  

 

 

Foto: vincent.callebaut.org