PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako će izgledati Slavija nakon rekonstrukcije

  • Objavljeno:
  • 18.2.2014

Građani prestonice uskoro će moći da zaborave na saobraćajne gužve na Slaviji, koja će uskoro dobiti potpuno novi izgled. Na jednoj od najprometniji lokacija u Beogradu biće izgrađena fontana, podzemni prolazi sa okolnim platoima, kao i tri saobraćajna prstena. Želja arhitekata je da Slavija, inače pretrpana sadržajima, bude rasterećena, funkcionalna i svedena.

 

Agencija za investicije će u martu raspisati javni poziv za izradu tehničke dokumentacije, a ugovor sa izvođačem potpisati do maja meseca. Direktor Agencije za investicije Luka Petrović najavio je početak rekonstrukcije za jesen ove godine, a Kuća Stil vam predstavlja kako će izgledati Slavija u novom ruhu.

 

Raskošna fontana u kružnom toku

 

Bista Dimitrija Tucovića biće izmeštena na plato ispred Narodne banke, a njegovi posmrtni ostaci biće položeni u Aleju velikana. Arhitekte će taj prostor ustupiti velikoj fontani koja će postati nov simbol Slavije i osvežiti ovaj deo grada.

 

Zorica Pokrajac iz Agencije za investicije kaže da je za fontanu zadužen arhitekta Vladan Drndarević, prema čijem idejnom rešenju bi trebalo da bude izrađen glavni projekat.

 

 

Novi okolni platoi i podzemni prolazi

 

Podjednaka pažnja biće posvećena uređenju okolnih platoa i podzemnih prolaza kod Narodne banke, Mitićeve rupe, hotela „Slavija”, Parking servisa i Bulevara oslobođenja. U planu je da okolne oronule fasade na uglu Ulice kralja Milana budu obložene staklenim prizmama, radi zaštite i skladnijeg modernog izgleda.

 

U podzemne prolaze ulaziće se pokretnim i običnim stepenicama, a za osobe sa invaliditetom predviđena su četiri lifta. Ulazi prolaza će biti svedenog dizajna, na zidovima biće postavljeni informacioni i reklamni panoi, a prolazi će podsećati na pešačke koridore metroa. 

 

 

Tri saobraćajna prstena u kružnom toku

 

Saobraćajna rekonstrukcija Slavije obuhvatiće formiranje tri saobraćajna prstena u kružnom toku. Postojaće tri trake, dok će se tramvaji, trolejbusi i autobusi kretati posebnom deonicom po obodu prstena.

 

Preuređenje i bolja organizacija saobraćaja rezultiraće duplo bržim prolaskom kroz Slaviju, a glavni projektant saobraćajne rekonstrukcije biće CIP.

 

 

Za ovaj projekat biće obezbeđeno 27 miliona evra u toku 2014. i 8 miliona evra sledeće godine. Pored funkcionalnosti, doterana Slavija građanima će omogućiti uživanje u pogledu na jednu od najdinamičnijih tačaka Beograda.