PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kada dečija igra posluži kao inspiracija za zgradu

  • Objavljeno:
  • 3.6.2014

U glavnom gradu Norveške izgrađena je zgrada modernog izgleda velike norveške naftne kompanije Statoil Hydro, a glavni projekat uradio je arhitektonski biro iz Osla ”a-lab”.

 

Statoil Hydro je međunarodna kompanija koja zapošljava 30.000 službenika u 40 zemalja širom sveta i bilo joj je potrebno da sve poslove skoncentriše u jednu zgradu.

 

Kao inspiracija za dizajn zgrade poslužila je dečija igra Mikado - igra skupljanja štapića koji, u zavisnosti od oznake u bojama ili prugama, donose bodove igračima, a u kompletu je ukupno 41 štapić, među kojima su i dva specijalna štapića - Mikado i Mandarin - koji imaju i posebnu ulogu u igri.

 

 

Zgrada je podignuta u zapadnom delu Osla i okružena je ogromnom površinom zelenila kojim grad obiluje u velikim količinama. Kompanija je želela da zgrada bude fleksiblna, ekološki održiva i savremenog dizajna, što odgovara njenim osnovnim vrednostima: hrabrost, otvorenost i brižnost.
 

Objekat se sastoji od pet identičnih i ukrštenih trospratnih lamela, sa zajedničkim atrijumom u sredini. Svaka od lamela dizajnirana je s visokim stepenom fleksibilnosti kako bi se obezbedilo da svaki prostor može da se prilagodi potrebnim promenama.

 

Izgradnja objekta trajala je samo 20 meseci zahvaljujući detaljnom i temeljnom planiranju kompanije Statoil Hydro, arhitekata, klijenata i vlasnika.

 

Koncept, izbor materijala, detaljni planovi, funkcionalnost, boje i osveljenje rezultirali su zgradom koja je već dobila nagradu Svetskog arhitektonskog festivala, a u galeriji koja sledi možete se uveriti i zašto.