PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Jedinstveni islamski muzej u Meki

  • Objavljeno:
  • 18.1.2016

Muzej "Makkah" nalaziće se sedam kilometara od Velike džamije, odnosno Kabe - najsvetije muslimanske lokacije. Njena galerija će se prostirati na 5.600 kvadratnih metara, a ugošćavaće izložbe o međunarodnoj praksi i istoriji islama, i životu Božijeg poslanika Muhameda. Imaće i recepciju, auditorijum, knjižaru, učionicu, baštu na krovu i restoran.

 


   Jedinstvena crkva u obliku krsta

 

   Grčki arhitektonski biro OPA (Open Platform for Architecture) osmislio je jedinstven dizajn za            Crkvu svetog krsta koja je smeštena na liticu ostrva Serifos u Grčkoj.

 


 
"Muzej Makkah će nuditi jedinstvenu interpretaciju i refleksiju vere miliona muslimana koji iz svih krajeva sveta dolaze da posete Meku, a do sada nisu imali nijednu instituciju kulture ovog tipa da posete u toku obilaska najsvetijih muslimanskih gradova", naveli su iz "Mossessiana". 

Ovaj arhitektonski studio se u osmišljavanju projekta udružio sa pariskim studiom "Adeline Rispal", a pobednici konkursa proglašeni su ove nedelje. 

"Rispal" je osmislio centralni prostor koji se unutar strukture ponaša kao "virtuelni minaret" i kojim se posetioci penju dok gledaju izložbu. 

 

 

U objašnjenju projekta navodi se da su i prostor kojim se penje i paralelne spiralne stepenice kojima se silazi kružne poput nebeske sfere, i da simbolizuju duhovno putovanje, dok centralni deo u obliku minareta poziva muslimane da verom prevaziđu zemaljske brige na putu ka znanju i beskonačnošću. 

 Na vrhu muzeja posetioci će moći da uživaju u posebno dizajniranom vrtu koji će biti u funkciji uprkos vrelim letima u Saudijskoj Arabiji. 

 Stepenice kojima se silazi biće ispisane sa 99 Alahovih imena, a ona će se videti sa galerije koja se nalazi na dnu. 

Spoljašnji zid muzeja biće izgrađen od kamenja iz svake zemlje sveta u kojoj se danas praktikuje islam, a za interijer će se koristiti materijal sa planina oko Meke.

 

 

Izvor: b92.net / Foto: Youtube