PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Jedinstvena crkva u obliku krsta

  • Objavljeno:
  • 10.12.2015

 

Grčki arhitektonski biro "OPA" (Open Platform for Architecture) osmislio je jedinstven dizajn za Crkvu svetog krsta koja je smeštena na liticu ostrva Serifos u Grčkoj.

 


   Kuća u steni kakvu još niste videli

 

   Kada pomislimo na kuću na litici, zamislimo raskošnu vilu sa impresivnim pogledom na more.      Ova kuća, međutim, takvu viziju u potpunosti okreće naglavačke.

 


 

Dizajn se vodi inovativnom idejom da se oblik krsta u prostoru koristi horizontalno umesto vertikalno. Planovi crkava u obliku krsta uobičajeni su od perioda Vizantije, ali ovo je prvi put da se oblik krsta koristi za vertikalan presek.

 

 

Crkva je smeštena ispod površine zemlje i otvara se ka ivici litice odakle se pruža spektakularan pogled ka Egejskom moru. Zemlja pruža termalnu izolaciju održavajući temperaturu stabilnom unutar crkve.

 

 

Prostor je podeljen u tri nivoa. U crkvu se ulazi iz gornjeg nivoa koji krasi raznobojni vitraž. Najniži je predviđen za oltar i stepenicama je povezan sa srednjim novoom u kojem su smešene klupe za vernike.

 

 

Sunčeva svetlost sa istoka prodire kroz transparentnu fasadu u obliku krsta i šareni vitraž na krovu koji povezuje fasadu sa drvenim vratima na zapadnoj strani građevine.

 

 

Crkva svetog krsta je vanvremenska verska građevina koja deluje kao upečatljiv dodir religije na obali ostrva Serifos. To postaje još izraženije noću kada sa litice zasija krst koji služi i kao svetionik.

 

 

Foto: Open Platform for Architecture