PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Japan gradi spiralni grad pod vodom

  • Objavljeno:
  • 22.2.2015

"Ocean Spiral" samo isprva deluje kao ideja za novi film Kristofera Nolana. Reč je, međutim, o futurističkom gradu pod vodom koji japanski građevinski gigant "Shimizu" namerava da izgradi do 2030. godine.

 

Prema nacrtu, podvodni grad će imati oblik prozračne sfere, prečnika 500 metara, i u njemu će moći da živi 5.000 ljudi. U unutrašnjosti konstrukcije biće izgrađeni stanovi, prodavnice, kancelarije, hoteli i sportski objekti. U grad će se ulaziti pomoću spirale, duge 15 kilometara, koja će biti povezana sa plutajućom kupolom na površini. Po potrebi, ova kupola će moći da uranja i izranja iz vode.

 

Na dnu okeana će biti izgrađene istraživačke stanice, kao i podvodni dokovi, na kojima bi se obavljao transport ljudi, namirnica i materijala. Električna energija, neophodna za funkcionisanje grada, stvarala bi se pomoću generatora koji bi koristili razlike u temperaturi mora na različitim dubinama.

 

 

Japanski stručnjaci će, kako sami kažu, iskoristiti "beskonačne mogućnosti okeanskog dna" kako bi smanjili uticaj klimatskih promena. Ljudi koji žive o priobalnim područijima i na ostrvima već osećaju posledice. Usled porasta nivoa mora, pojedini od njih napustili su svoje domove. 

 

Za izgradnju podvodnog grada biće potrebno oko pet godina i oko 20 milijardi evra. Međutim, za usavršavanje tehnologije koja će omogućiti život pod vodom biće potrebno 15 godina. "To je realni projekat, ne san", rekao je Hideo Imamura, potparol kompanije "Shimizu", prilikom predstavljanja projekta u Tokiju.

"Ocean Spiral" nije jedini futuristički projekat japanskog giganta. "Shimizu" planira da izgradi bazu na Mesecu, hotel u kosmosu, kao i lebdeće botaničke bašte.

 

Građevine u dalekoj budućnosti znatno će se razlikovati od današnjih. Soliteri koji lebde u vazduhu, neboder koji obnavlja polarne kape, na vrhu vulkana ili pod zemljom samo su neki od njih. Američki studenti arhitekture već su projektovali i izgradili pasivne solarne kuće, koje su i isplative i privlačne. Poput građevina, i  gradovi će u budućnosti biti samoodrživi. Pogledajte kako će izgledati Pariz 2050. godine.

 

Foto: Shimizu Corporation