PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Indija gradi jedan od najlepših gradova na svetu

  • Objavljeno:
  • 15.6.2018

Novi glavni grad indijske države Andra Pradeš biće jedan od ekološki najodrživijih gradova na svetu. Renomirana arhitektonska firma Foster + Partners predstavila je masterplan za grad Amaravati, koji će postati novi administrativni centar države u Južnoj Indiji.

 

Smešten na obali reke Krišna, grad Amaravati će se prostirati na 215 kvadatnih kilometara, a za njegov izgled, kao i dizajn ključnih administrativnih građevina, biće zadužena ova poznata britanska firma.

 

 

Grad će biti jasno organizovan oko "kičme" koja će se protezati kroz centralni deo grada. Pet kilometra dugačka i kilometar široka, ova zelena zona će sadržati upravni kompleks sa upečatljivom zgradom Skupštine u svom centru.

 

 

Vijugava jezera protezaće se celom dužinom kompleksa. Čak 60% ove zone činiće zelenilo i voda, a biciklističke staze, putevi za električna vozila i vodeni taksi, ponudiće ekološki način transporta.

 

 

 

Okružena jezerom u srcu zelene oaze, nalaziće se zgrada Skupštine sa 250 metara visokim krovom i masivnom nadstrešnicom koja će pružati zaštitu od sunca i obezbediti da hladan vazduh ulazi u zgradu.

 

 

 

Smeštena u blizini, zgrada Vrhovnog suda biće prekrivena stepenastim krovom čiji je izgled inspirisan tradicionalnim indijskim stupama. Masivan krov pružiće i ovoj građevini prirodnu ventilaciju.

 

 

 

Pogledajte kako će izgledati zeleno jezgro grada Amaravati.