PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Impresivna 3D štampana fasada Zgrade Evrope

  • Objavljeno:
  • 11.1.2016

Impresivna 3D fasada ulaza u modularnu Zgradu Evrope u Amsterdamu kreirana je u čast preuzimanja šestomesečnog predsedavanja Holandije Evropskom unijom. Inspirisani jahtama u marini kompanije "Heijmans" i "DUS Architects" napravile su reljefnu belu fasadu procesom 3D štampanja. Fasada nalik jedrima obogaćena je programiranim osvetljenjem u boji firme "Philips" i plavim klupama takođe napravljenm 3D štampanjem.

 

Prvog januara 2016. Luksemburg je predao predsedavanje Unijom Holandiji. U narednih šest meseci, internacionalni sastanci održavaće se u Zgradi Evrope, modularnoj i rasklopivoj strukturi koja može da ugosti približno 17.500 učešnika.

 

 

3D štampana fasada i klupe omogućuju interakciju prolaznika sa zgradom. "Divno je videti prolaznike kako sedaju u fasadu. Tako zaista postaje javno mesto za okupljanje", kaže arhitekta Martijn van Wijk.

 

 

Svaka klupa savršeno se uklapa u udubljenja u zidu zahvaljujući preciznom procesu kompjuterskog dizajniranja i 3D štampanja. Reljefne šare na fasadi načinjene su od različitih oblika koji predstavljaju raznolikost i povezivanje zemalja EU.

 

 

Fasada i klupe pravljene su u Amsterdamu korišćenjem velikog 3D štampača. Strukture čine slojevi bio-plastike spajani pomoću FDM tehnologije (Fused Deposition Modeling).

 

 

"Važno je da Heijmans sarađuje sa mladim, kreativnim kompanijama. Ovaj projekat je savršen primer kako zajedničkim snagama možemo pozicionirati Holandiju na mapi inovativnih zemalja", rekla je menadžerka kompanije Alma Krug.

 

 

Foto: Ossip van Duivenbode / Heijmans