PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Impresivan projekat novog muzeja u Oslu

  • Objavljeno:
  • 11.8.2014

Arhitektonski studio “ODA” iz Njujorka projektuje modernu zgradu budućeg Muzeja umetnosti, arhitekture i dizajna u glavnom gradu Norveške, Oslu. Zgrada od 37 hiljada kvadratnih metara biće smeštena tik uz poznatu Gradsku većnicu sa originalnim muralima Edvarda Munka, Zapadnu železničku stanicu i najmoderniji gradski kvart Aker Brige. Naručilac projekta je norveško Ministarstvo kulture i crkvenih poslova.

 

Cilj projekta je da se muzej postavi kao mesto od internacionalne važnosti i kao dinamičan kompleks sa snažnim nacionalnim izrazom u vizuelnim umetnostima.

 

Arhitektonski tim “ODA”, na čelu s osnivačem i kreativnim direktorom Eranom Čenom, odlučio je da izbegne projektovanje “belih kutija” tipičnih za muzeje. Njihova ideja je bila da oko jednog centralnog jezgra postave pomenute “kutije” u pravcima koje slede umetničke ideje.  

 

Proces projektovanja sličan je, kako smatra arhitekta Čen, pročišćavanju sirovog kvarca izvađenog iz zemlje: najpre drobljenje, razdvajanje, analiziranje i rekonstruisanje. Ovim principom dobiće se jednostavan i slobodan dizajn koji se zatim sklapa u zavisnosti od pojedinačnih komponenti, odnosno umetnosti.

 

Zgradu će činiti šest spratova, mezanin, izložbeni holovi, biblioteka, studio s radionicama, administrativne kancelarije, a sve zajedno će u jedinstvenu jedinicu smestiti nekoliko već postojećih institucija kulture u Oslu. Cilj je zajedničko strateško razvijanje i efikasnije iskustvo kulture i muzeja. Tako će Muzej umetnosti, arhitekture i dizajna biti jedna od najvećih zgrada kulture u Oslu i njegovom okruženju, a otvaranje ove važne institucije zakazano je za 2017. godinu.