PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Hotel koji pretvara vazduh u vodu

  • Objavljeno:
  • 30.5.2014

Jedan od najpoznatijih svetskih arhitekata za „prilagodljivu arhitekturu“ Orlando de Urrutia projektovao je spektakularan hotel u obliku kapljice koji uz pomoć solarne energije pretvara vazduh u vodu.

 

Hotel “Water Building Resort” biće prvi objekat na svetu koje će raznim inovacijama i tehnološkim dostignućima pretvarati vazduh u vodu uz pomoć solarne energije, što omogućava jedinstveni oblik ove zgrade.

 

Ceo proces funkcioniše tako što će južna staklena fasada akumulirati solarnu energiju i propuštati svetlost unutar objekta, dok se na severnoj fasadi nalazi sistem ventilacije i upravo tu će biti postavljena specijalna oprema „Teex Micron“ koja transformiše vazduh i vodenu paru u pijaću vodu.

 

Osim što je dobar primer ekološke arhitekture, ovaj projekat je od samog starta i primer ultra luksuznog ugostiteljskog objekta i bez zagađenja prirodne sredine. Hotel ima sopstvene restorane, fitnes centre, luksuzne sobe, pa čak i podvodni deo objekta koji je sagledan tako da sa svih strana izgleda kao plovak na vodi.

 

Grandiozne panoramske terase nalaziće se na samom vrhu hotela, a gosti će do detalja moći da posmatraju proces „pretvaranja vazduha u vodu“. Udelu zgrade ispod površine mora nalaziće se fenomenalni akvarijum. Bazeni sa predivnim ribicama nalaziće se u nekoliko akvarijumskih bazena, dok će stakleni zid stvarati iluziju da su i svi okolni pogledi na more deo nekog velikog bazena.

 

Gosti hotela će uživati i u eksponatima muzeja koji će biti posvećen vodi, a zbog svih navedenih karakteristika hotel je postao turistička atrakcija i pre nego što je počeo da se gradi.

 

Pogledajte zašto se ovom hotelu već predviđa blistava turistička budućnost.

 

 

Foto: deurrutia.com