PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Hotel iz bajke

  • Objavljeno:
  • 6.11.2014

Zamislite gomilu kućica načičkanih jedne na drugu, razasutih na 12 spratova. Prozori na sve strane, naizgled poređani bez reda, krovčići i dole i gore, zelene nijanse. Bečka “Hundertvaser kuća“, ali na holandski način. Ljupko i veselo. Hotel „Inntel“ u Zandamu u Holandiji.

 

“Sve fasade slične su tradicionalnim kućama Zandama (gradića koji je prvi u Evropi dobio restoran McDonald)“, kaže arhitekta Vilfrid van Vinden iz arhitektonskog biroa “WAM” u Delftu.

 

Inspiraciju je dobio razmišljajući o hotelima koji se nalaze u centru grada. „Hotel bi trebalo da bude „dom van doma“, a ne bezličan prostor u kutijama ili pravougaonicima“, objašnjava Vinden. Gradski oci su odobrili upotrebu četiri nijanse zelene boje iako je to pomalo neuobičajeno za ovaj grad.

 

Hotel se nalazi pored neo-tradicionalnih zandamskih kuća, starih vodenica, stovarišta iz 17. i 18. veka, koji čine potku na kojoj se ovaj „gigant“ ocrtava. Možda nije po svačjem ukusu, ali je jasno da se prilično dobro uklapa u okolinu.

 

Naravno, konstrukcija je betonska, ali su sve kućice načinjene od drveta i dasaka, tako da gost ima utisak da zaista boravi u svojoj kućici. Sobe, a ima ih u 70 kućica ukupno 160, omogućavaju smeštaj ljudi koji dolaze u Zandam svake godine.

Verovali ili ne, kvart Zandama sa očuvanim kućicama poređanih duž reke Zan, godišnje poseti oko 900 hiljada turista! Sobe su obogaćene velikim fotografijama starih ulica Zandama, kao i starim kolorativnim reklamama za kokosovo brašno i biskvite. Za izgradnju hotela “Inntel“ upotrebljeni su drvo i cement sa Eternit vlaknima.

 

Najzanimljiviji detalj na fasadi hotela “Inntel“ nalazi se na vrhu zgrade: plava kućica urađena je prema crtežu “Plava kuća“ francuskog slikara Klod Monea, koju je umetnik uradio tokom boravka 1871. godine upravo u Zandamu.

 

“Naravno, arhitektura direktno poziva na emocije,“ kaže arhitekta van Vinden. “Nedavno je jedan prijatelj prokomentarisao: Kad stignem u Zandam i ugledam hotel, neizostavno mi se lice razvuče u osmeh!“, prenosi arhitekta uobičajene utiske iz ovog gradića i dodaje da  “teško može da dobije bolji kompliment od toga“.

 

Foto: Roel Backaert