PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Hercog i de Meron projektuju najveću zgradu u Bazelu

  • Objavljeno:
  • 15.12.2014

Poznati arhitektonski tim Žak Hercog i Pjer de Meron pripremaju iznenađenje za švajcarski grad Bazel. Ovaj poznati dvojac, naime, projektuje kompleks zgrada za čuvenu farmaceutsku firmu "Roš", čiji investicioni fond finansira izgradnju novog centra za istraživanje i razvoj u kome će raditi 1.900 istraživača, kao i poslovni objekat za 1.700 zaposlenih. Ujedno će unaprediti infrastrukturu i renovirati postojeću poslovnu zgradu koju je 1937. godine  projektovao švajcarski arhitekta Oto Rudolf Zalvisberg.

 

Mnogi od Rošovih postojećih laboratorijskih i poslovnih objekata više ne odgovaraju savremenim zahtevima modernih, održivih radnih mesta i zato će biti uklonjeni. Osim toga, čak i kada se krajem sledeće godine službenici presele u novu "Zgradu 1" koja sadrži četiri bloka i koja je već u izgradnji - jedna trećina od 9.000 osoba biće raspoređeni po raznim Rošovim filijalama u okolini Bazela.

 

Glavni prioritet Hercoga i de Merona je održivost zgrada. Energija koju će trošiti "Zgrada 1" biće samo petina energije koju je trošila zgrada iz 1974. godine kada je podignuta. U novoj zgradi smešten je istraživački centar s kancelarijama i laboratorijama različitih visina, projektovan uz konsultaciju s timom "R&D" (Research and Development) kako bi garantovali naučnicima kvalitetan i povezan rad.

 

Nova zgrada imaće 50 spratova i po 950 moderno dizajniranih kancelarija i laboratorijskih radnih mesta i biće operativna 2022. godine.

 

"Zgrada 2" je visoka 250 metara i biće useljiva 2021. Godine, a nalaziće se u unutrašnjem krugu kompleksa "Roš" kako bi se sačuvao kvalitetan život stanovnika u okolnim naseljima. Zbog toga će sve zgrade na obodu kompleksa biti niske.

 

Foto : Herzog & De Meuron