PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Harmonija svemira u centru Pekinga

  • Objavljeno:
  • 5.12.2013

Poslovni kompleks "Galaksi Soho", koji je projektovala Zaha Hadid, novi je urabni reper Pekinga. Reč je o četiri eliptične kule povezane nizom mostova i platformi koje, prelivajući se jedne u drugu, podsećaju na strukture iz svemira.


"Galaksi Soho" imenom asocira na popularni njujorški distrikt, ali se namenom i oblikom potpuno razlikuje. Obuhvata prostor od 333.000 kvadratnih metara u centru kineske prestonice i sadrži kancelarijski prostor, lokale i zabavni kompleks.

Za razliku od ostalih radova Zahe Hadid, volumetrija ove građevine je delimično smirena i komunicira sa okolnim zelenim površinama. Kule su prekrivene staklom i reflektujućim aluminijumom, kako bi njihov prefinjen futuristički izgled došao do izražaja.

 

Po obliku, objekti prate trend komercijalne savremene arhitekture - ističu se u svom okruženju i postaju celina za sebe. Njihova unutrašnjost se, međutim, čvrsto vezuje za kinesku graditeljsku tradiciju, pre svega preko niza bašti i parkova, koji imaju zadatak da eliminišu "osećaj tržnog centra". Tu su i platoi koji se preklapaju i harmonično stapaju sa okolinom.

 

"Dizajn odgovara različitim kontekstualnim odnosima i dinamičnim uslovima Pekinga. Različiti tipovi javnog prostora direktno su povezani sa gradom, reinterpretirajući tradicionalnu urbanu potku savremenog života u besprekoran urbani pejzaž inspirisan prirodom", objasnila je Zaha Hadid.

 

Kule imaju 18 spratova – 15 iznad i tri ispod površine. Prve tri etaže čini prostor komercijalnog karaktera, za prodaju ili zakup. Gornji nivoi namenjeni su poslovnim ljudima, nudeći prostor za kancelarije i uprave kompanija. Sam vrh je rezervisan za barove i restorane sa panoramskim pogledom ka gradu.

 

"Galaksi Soho" nalazi se na odličnoj lokaciji. Od centralnog finansijskog distrikta udaljen je svega 10-ak minuta, a okružuju ga Telekom Kine, Sinopek, Banka Kine, ministarstva spoljnih poslova i pravde i druge velike nacionalne kompanije. Shodno tome, dobro je povezan i sa različitim tipovima javnog prevoza.

 

Dve linije metroa prolaze nadomak kompleksa, dok se 18 autobuskih stanica nalazi u njegovom okruženju. Od aerodroma je udaljen 20, a glavne železničke stanice 10 minuta.