PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Gnezdo – urbani ekocentar kulture

  • Objavljeno:
  • 5.12.2013

Belgijski arhitekta Vinsent Kalebo predstavio je projekat novog kulturnog centra u tajvanskom gradu Taičung. Ova građevina u obliku lastavičjeg gnezda prototip je novog urbanog ekosistema, koji povezuje ljude, umetnost i prirodu.

 

Projekat je zasnovan na jednostavnom ponavljanju standardizovanih jedinica međusobno pomerenih za 4,5 stepena u smeru kazaljke na satu kako bi se postigao pun krug od 360 stepeni oko ogromnog parka koji okružuje "gnezdo".

 

Poput ostalih Kalebovih nacrta, i ova osmospratnica predstavlja izvanredan podvig u inženjerstvu. Čelična struktura uvrnuta je u obliku trodizmenzijalne Mobijusove trake, koju tri jaka stuba izdižu sa površine istovremeno otkrivajući ulaze u objekat.

 

Kalebo je, kako kaže, inspiraciju pronašao u prirodi. Shodno tome, građevinu je uklopio u postojeći ambijent poput biljke koja raste ka nebu. Vertikalne bašte, integrisane u “gnezdo”, dodatno ozelenjuju prostor i istovremeno prečišćavaju vazduh.

Posebnu pažnju Kalebo je obratio na energetsku efikasnost. Fotonaponski paneli koji generišu energiju integrisani su u zgradu, a na prozorima postavljeno niskoenergetsko staklo koje propušta prirodnu svetlost i zadržava toplotu u prostoriji.

U podrumu, između poda i zidova, postavljen je sistem koji stabilizuje “lastavičje gnezdo” u slučaju zemljotresa. Staklene nadstrešnice štite zgradu od tajfuna i drugih prirodnih nepogoda.