PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Futuristički redizajn aerodroma Hejdar Alijev

  • Objavljeno:
  • 22.11.2014

Baku, glavni grad Azerbejdžana bukvalno je procvetao. Pošto je zemlja 1991. godine stekla nezavisnost, vlada je otvorila vrata velikim projektima, uključujući i arhitekturu i dizajn. Najnoviji projekat je aerodrom „Hejdar Alijev“ koji je projektovao arhitektonski biro iz Istambula „Autoban“.

 

U šesnaest drvenih školjki smeštene su sve aerodromske potrebe, od kupovine karata, preko kafića do igraonica za decu. Ove čauraste organske forme, sa izgledom „drvenog sela“, daju ljudsku meru ovom prostranom terminalu.

 

Postoji pet vrsti školjki veličine od 305 do 3700 kvadratnih metara, visine od 6 do 10 i od 6,5 do 13 metara u prečniku. Školjke su prekrivene letvicama od čvrstog turskog drveta  „ayous“, a zatim obložene poliranim hrastovim furnirom.

 

Neke od školjki imaju vidljive letvice čime se prolazniku omogućava pogled u njihovu unutrašnjost. Preko njih su postavljene laminirane ploče  heksagonalnog oblika koje stvaraju raznolikost među školjkama. Neke od njih su dizajnirane u obliku konusa dok su kod drugih vrhovi skraćeni pod određenim uglom.

 

Arhitekti Sejhan Ozdemir i Sefer Čaglar kažu da su prilikom dizajniranja projekta tragali za ravnotežom između ornamenta i osnovnih potreba projekta. Upotrebili su prirodne materijale i radili sa zanatlijama, ali su takođe koristili i CNC Milling (kontrolisano računarsko numeričko i lasersko sečenje). Tim je koristio i Rhinoceros i AutoCAD da dizajnira ove udobne školjke.

 

Terminal ima, od tepiha preko mrežastih tavanica, kvarcnih podnih pločica, do prirodnog drveta, dominira snažan grafički kvalitet. I svetla i senke doprinose filigranskom dezenu i pojačavaju šumovitu sliku terminala.

 

Foto: inhabitat.com