PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Fascinantna gradska skupština u Seulu

  • Objavljeno:
  • 15.9.2014

Južnokorejski tim arhitekata na čelu s principalom Ju Kerlom iz arhitektonskog biroa iArch projektovao je novu gradsku skupštinu u glavnom gradu Seulu. Buduća arhitektonska zvezda glavnog grada Južne Koreje smeštena je na veštačkom ostrvu na reci Han, a dizajnirana je na istočnjački način. Njen dizajn je prepoznatljiv po krovu koji uveliko izlazi u polje, odgovara korejskom terenu i klimi koji su i bili njegova inspiracija.

 

Prostorna veza između arhitekture i gradske kulture umnogome se razlikuje od zapadnjačkih. Korejski prostor za život nema osu, niti fasade koje se mogu videti sa ulaza jer je topografija države sastavljena od planina i dolina. Korejsko mišljenje je da je iskustvo prostora mnogo važnije od optičkog predmeta tako da je prilaz arhitekturi raznovrstan - otvoren ili zatvoren - umesto samo prave linije, pa su i uglovi zgrada većinom zaobljeni.

 

 

Dizajn je inspirisan “trgom Seula”, koji je simboličan centar grada i jedini postojeći spoljašnji javni prostor. Kancelarije su smeštene u zadnjem delu zgrade, dok se na vrhu u prednjem delu nalaze prostori za kulturu s mnogobojnim terasama.

Zgrada ima održiv eko sistem i zeleni zid. Gradska uprava otvorena je za građane preko vertikalnih kancelarijskih prosora što simbolizuje transparentnost i demokatiju većnice Seula.

 

Građani mogu da joj pristupe kroz postojeću većnicu i preko mosta na nižem nivou. Centralna komunikacija postavljena je kroz središnji deo zgrade kako bi se omogućio direktan pristup svim adminisrativnim kancelarijama.

 

 

Foto: Archframe