PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Fascinantan završetak Sagrada familije nakon 144 godine

  • Objavljeno:
  • 13.2.2014

Jedna od najpoznatijih i najlepših evropskih bazilika, Sagrada familija u Barseloni, biće završena 2026. godine - 144 godine nakon što je čuveni arhitekta Antonio Gaudi postavio kamen temeljac za tu veličanstvenu građevinu.

 

Sagrada familija (La Sagrada Família) je verovatno nešto najneverovatnije što možete videti u Barseloni. Nezavršena katedrala već decenijama je jedna od najupečatljivijih znamenitosti glavnog grada Katalonije, ujedno i jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija u celoj Evropi.

 

Proslavljena bazilika sa pet tornjeva životno je delo proslavljenog arhitekte Antonija Gaudija (1852-1926), koji je još davne 1882. završio projekat i vodio radove sve do 1926. godine, kada je nastradao pod točkovima tramvaja. Gaudi je jedan od najzaslužnijih arhitekata za neodoljivi šarm katalonske arhitekture koju krasi i njegova "Casa Batlló" kao tipičan predstavnik organske arhitekture.

 

Iako je većina Gaudijevih skica i projekata uništena za vreme Španskog građanskog rata što je znatno usporilo radove, pedesetpetogodišnji arhitekta Đordi Fauli konačno će realizovati zamisao Gaudija, koji je postavio uslov da se katedrala gradi isključivo donacijama, što se do danas poštuje iako su se često mogli čuti prigovori da na taj način katedrala nikada neće biti završena.

 

"Moj klijent je Bog, a njemu se nigde ne žuri", kratko je odgovarao Gaudi.

 

Iako ova bazilika i danas izgleda spektakularno, kada se završi imaće potpuno drugačije dimenzije i strukturu, ali i još fascinantniji izgled sa kojim će definitivno dospeti na listu najneobičnijih građevina na svetu. O tome najbolje svedoči video koji prikazuje proces građenja po fazama i finalno oblikovanje Sagrada familija, koja bi trenutnom dinamikom radova trebalo da bude završena 2026. godine.