PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Fascinantan kontrolni toranj novog najvećeg aerodroma na svetu

  • Objavljeno:
  • 12.2.2016

Kompanija "iGA", konzorcijum pet turskih kompanija zadužen za izgradnju najvećeg aerodroma na svetu koji će se nalaziti u Istambulu, odabrala je pobednički dizajn kontrolnog tornja koji su osmislili arhitektonska i inženjerska firma "AECOM" i italijanski dizajnerski studio "Pininfarina".

 


   Futuristički redizajn aerodroma Hejdar Alijev

 

   Glavni grad Azerbejdžana bukvalno je procvetao zahvaljujući fantastičnim projektima, a poslednji    u nizu je redizajn međunarodnog terminala Hejdar Alijev. 

 


 

Pobednički projekat odabran je ispred pet predloga uglednih kompanija među kojima su "Zaha Hadid Architects", "RMJM" i "Moshe Safdie", kao i kompanija "Grimshaw", vođa dizajnerskog tima koji je osmislio ostatak aerodroma.

 

                         

 

Ovo je prva saradnja kompanije "AECOM" i dizajnerskog studija "Pininfarina", poznatog po izradi dizajna automobila za "Ferari" i "Alfa Romeo", pored ostalih. Saradnja predstavlja uspešnu kombinaciju "AECOM-ovog" iskustva na polju arhitekture i inženjeringa i arhitektonskog stila studija "Pininfarina" koji je prirodno pod uticajem automobilskog dizajna.

 

                         

 

Pobednički dizajn predstavlja eliptičan toranj aerodinamičnog oblika koji je inspirisan lalom, tradicionalnim simbolom Istambula.

 

 

"Jedan od najvećih projekata na polju avijacije, kontrolni toranj novog aerodroma u Istambulu, biće prepoznatljiva struktura vidljiva svim putnicima koji prolaze kroz aerodrom. Tragali smo za upečatljivim dizajnom dostojnim modernog aerodroma, a koji se istovremeno uklapa u jedinstveno nasleđe Istambula", objašnjava izvršni direktor kompanije iGA.

 

                         

 

Kontrolni toranj biće glavno obeležje aerodroma koji će postati novi najveći aerodrom na svetu po pitanju broja putnika. Imaće kapacitet do 200 miliona putnika godišnje i biće smešten 35 kilometara od centra Istambula, na evropskoj strani grada. Aerodrom će se graditi u četiri faze, a završetak prve se očekuje 2018. godine.

 

 

Foto: AECOM / Pininfarina / iGA