PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

Evropa dobija prvi podvodni restoran

  • Objavljeno:
  • 3.11.2017

Nakon brojnih zapaženih javnih i kulturnih projekata širom sveta, norveška arhitektonska kompanija Snøhetta najavila je još jedan, i to izuzetan – prvi podvodni restoran na našem kontinentu.

 

Nazvan "Under", jedinstveni restoran u Evropi će se nalaziti na najjužnijoj tački norveške obale, u blizini mesta Båly. Njegov naziv zapravo ima dvostruko značenje: u norveškom jeziku, osim ispod, "under" može da se prevede i kao čudo.

 

 

Građevina se oslanja o stenovitu obalu i dopola je uronjena u vodu. Biće podeljena na tri nivoa: garderoba, bar i restoran. Restoran će biti smešten pet metara ispod nivoa vode, a uz masivan akrilni prozor dimenzija 11 x 4 metra, ponašaće se poput potopljenog periskopa i pružati panoramski pogled na morski svet.

 

Restoran će, stoga, osim nesvakidašnjeg prostora za obedovanje, služiti i kao istraživački centar za proučavanje života pod vodom, koji će se koristiti van radnog vremena restorana.

 

 

Kako bi izdržao veliki pritisak vode i nepovoljne uslove koje mogu da izazovu udari talasa, restoran će biti izgrađen od betonskih zidova debelih čitav metar. Napredna tehnologija toplotnih pumpi koristiće stabilnu temperaturu morskog dna kako bi se održavala prijatna temperatura unutar objekta tokom cele godine.

 

 

Njegov enterijer biće uređen u skladu sa nivoima, te će paleta boja pratiti jasnu razliku između obalske i morske zone. Dok će šampanj-bar biti odenut u boje peska, školjki i kamena, paleta boja u restoranu će obuhvatati tamno plave i zelene nijanse inspirisane plavetnilom vode, morskim dnom i morskom travom.

 

 

Tokom dizajniranja restorana, vođeno je računa o njegovom geografskom kontekstu i njegovim morskim komšijama. Restoran se oslanja o obalu bogatu školjkama koja se tokom vremena razmnožava. Monolitna građevina poslužiće kao veštački greben koji će prihvatiti kolonije mekušaca koje prečišćavaju more, a na taj način će privlačiti više morskog sveta u čiste vode.

 

Početak izgradnje podvodnog restorana očekuje se u februaru 2018. godine, a otvaranje je planirano za mart 2019. godine.

 

 

Foto: Snøhetta