PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Evropa dobija novu najvišu zgradu

  • Objavljeno:
  • 28.8.2018

S visinom od 462 metra, Lakhta Centar u Sankt Peterburgu u Rusiji postaće nova najviša građevina u Evropi. Izgradnja supervisoke spiralne kule se bliži kraju, a kada i enterijer zgrade bude završen 2019. godine, njen najveći deo će zauzimati prostorije ruskog energetskog giganta Gazproma.

 

Lakhta Centar izgrađen je po projektu britanskog arhitekte Tonija Ketla iz arhitektonske firme RMJM a sama izgradnja pripala je ruskoj firmi Gorproject.

 

Inspirisan tvrđavom Petra i Pavla u čijem se središtu uzdiže crkveni toranj, Ketl je dizajnirao šiljatu kulu čiji je vrh zarotiran u odnosu na bazu za 90 stepeni.

 

Nakon megavisoke Šangajske kule (više od 600 metara) koja se uvrće oko svoje ose čak 120 stepeni, Gazpromova kula postala je druga građevina na svetu sa najvećom rotacijom.

 

 

Ni tu epitetima nije kraj, spektakularan toranj sa 87 spratova poneo je još jednu titulu – najseverniji neboder na svetu.

 

Da bi ovako visoka građevina bila stabilna, u mekano zemljište morali su biti postavljeni šipovi dugi 82 metra. Temelj je zbog svoje dubine ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

 

Veliki izazov pri gradnji predstavljao je i jak vetar koji na visini od 400 metara u Sankt Peterburgu duva i do 130 metara u sekundi. Po uzoru na Šangajsku kulu, rotacija građevine iskorišćena je da smanji otpor vetra.

 

Glatka površina tornja načinjena je od 16.500 zakrivljenih staklenih ploča sa automatskim sistemom za zatamnjivanje kako bi se poboljšala energetska efikasnost zgrade.

 

 

U zgradu su integrisane i druge napredne tehnologije koje unapređuju održivost: vakumski sistem za odlaganje otpada, hladni akumulatori i liftovi sa energetskom rekuperacijom.

 

Zgrada će pored komercijalnog dela imati i rezidencijalni, a sadržaće i bolnicu, dvorane, teretane i naučni muzej sa planetarijumom. Iznad 360 metara visine nalaziće se panoramski plato i restoran koji će postaviti još jedan rekord. To će biti najviši panoramski restoran u Evropi.

 

Lakhta Centre preuzeo je titulu najviše u Evropi od moskovske zgrade Kula federacije čija je istočna kula visoka 360 metra. Najviša mesta na listi najviših zgrada u Evropi zauzimaju neboderi u Moskvi, a na listi se nalazi i kula Šard u Londonu.