PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

Edukativni centar za digitalno doba

  • Objavljeno:
  • 12.3.2015

 

Saradnjom londonske kompanije "Heatherwick Studio" i lokalne firme "CPG Consultants" izgrađena je prelepa osmospratna zgrada "Learnig Hub" u okviru Tehnološkog univerziteta u Nanjangu. Singapurska kompanija "CPG" bila je zadužena za izgradnju, dok je za dizajn zaslužan britanski "Heatherwick Studio". Zgrada univerziteta u Singapuru, delo dizajnera Tomasa Hitervika (Thomas Heatherwick), napravljena je od 12 spojenih kula koje podsećaju na ogromne paškanate.

 

Kako  bi se izbegli kilometri hodnika koji povezuju slušaonice, zgrada je dizajnirana tako da grupa kula okružuje prostrani atrium. Ideja je bila da se prostorije za učenje kombinuju sa društvenim, uključujući balkone i bašte, kako bi se omogućila što veća interakcija između zaposlenih i studenata.

 


   KUĆA STIL PREPORUČUJE: Arhitektonski biser u Dubaiju

 

   Ako ste mislili da arhitektura Dubaija posle tolikih fantastičnih građevina više nema načina da          nas fascinira, pogledajte kako izgleda najnoviji biser arhitekture i budući simbol ovog grada. 

 


 

"Prva velika nova zgrada "Heatherwick Studia" u Aziji pružila nam je neverovatnu priliku da se u potpunosti napusti tradicionalni dizajn univerzitetske zgrade. Čast nam je što smo imali priliku da sarađujemo sa naprednom i ambicioznom akademskom ustanovom i realizujemo tako neobičan projekat", objašnjava Tomas Hitervik.

 

"U digitalnoj eri, najvažnija stvar na kampusu postaju društvene prostorije u kojima se ljudi mogu sresti i učiti jedni od drugih", nastavlja Hitervik. Upravo zbog ovakve filozofije pri projektovanju, ali i fenomenalnih arhitektonskih rešenja, "Heatherwick Studio" je za kompaniju "Google" uradio i nacrt za fascinantni kampus ovog IT giganta Googleplex.

 

 

Fasada kula je napravljena od zaobljenih betonskih ploča koje odlikuju nepravilne horizontalne pruge. Betonski paneli napravljeni su pomoću 10 podesivih silikonskih kalupa kako bi se napravila kompleksna trodimenzionalna tekstura. Kao rezultat, fasada zgrade deluje kao da je napravljena od mokre gline.

 

U 12 kula smešteno je ukupno 56 ovalnih slušaonica. Prema mišljenju dizajnera, okrugli oblik prostorije, bez ćoškova i izraženog prednjeg i zadnjeg dela, pomoći će profesorima da uključe studente u predavanja i podsticati bližu saradnju među studentima.

 

Balkoni se nastavljaju u unutrašnjosti kula i postaju veći pri vrhu zgrade, pružajući, tako, pogled ka atrijumu. Ovaj prostor ima prirodnu ventilaciju, jer nema krov, pa je omogućena slobodna cirkulacija vazduha.

 

 

Kule su podignute od zemlje na 61 betonskom stubu talasaste strukture, a stubove okružuju male, zelene površine sa biljkama i cvećem.

 

Betonski zidovi koji okružuju stepenice i liftove smeštene između kula, ukrašeni su sa više od 700 crteža ilustratorke Sare Faneli, sa motivima iz nauke, umetnosti i književnosti.

 

 

"Zgrada Learning Hub pruža uzbudljiv miks obrazovanja, druženja i rekreacije za studente NTU-a, profesore i istraživače iz različitih naučnih oblasti", kaže profesor NTU-a Kam Čan Him, a slična filozofija može se videti i u slučaju drugih modernih univerziteta, a najbolji primer je futuristički univerzitet u Hong Kongu.

 

"Spajajući ljude i njihove ideje, NTU može da pokrene buduće inovacije i nova znanja koja sve češće nastaju preplitanjem naučnih disciplina", nastavlja Him.

 

Ovaj projekat je deo većeg projekta rekonstrukcije Tehnološkog Univerziteta u Nanjangu, koji je, sa preko 33.000 studenata, jedan od najvećih državnih univerziteta u Singapuru.

 

 

Foto: dezeen.com / designboom.com