PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Echoviren - prva 3D arhitektonska struktura

  • Objavljeno:
  • 5.12.2013

Kalifornijski studio "Smith|Allen" napravio je prvu arhitektonsku strukturu – Echoviren, koristeći standarde trodizmenzionalnih štampača.

 

Dva meseca i 10.800 sati bilo je potrebno da se odštampa 585 komponenti, a samo četiri dana da se od njih izradi paviljon Echoven. Komponente, dimenzija 25,4 x 25,4 centimetara, naslagane su tako da čine perforiranu strukturu koja podseća na iglo s otvorom na vrhu.

 

Svaki element napravljen je od biljne baze PLA bio-plastike, što znači da će se konstrukcija lagano razlagati i nestati za 30 do 50 dana. "Vremenom će postati mikro stanište insekata, mahovine i ptica", navele su arhitekte, prenosi Dezeen.com.

Umetnik Stefani Smit i arhitekta Brajan Alen paviljon su podigli u šumi, u sklopu "Projekta 387", umetničke rezidencije u blizini San Franciska.

 

"Tekstura (strukture) je zasnovana na studiji o oblicima ćelija sekvoje. Njihova struktura dozvoljava drveću da zadrži ogromnu snagu sa minimalnim obimom", objašnjava Alen i dodaje: "Isti obrazac primenjen pri gradnji paviljona. Konstrukcija je piramidalna, tako da je svaki od zidova sam sebe podupire".

 

Italijanski inženjer Enriko Dini izumeo je "D-shape" - prvi 3D štampač stambenih struktura. On je 2009. godine, zajedno sa dizajnerom Andreom Morganteom napravio prototip, visok tri metra. Već naredne godine, s arhitektorm Markom Fererijem započeo "štampanje" prve jednosobne planinske kuće.

 

U međuvremenu, i holanske arhitekte zainteresovale su se za 3D gradnju. Studio "Universe Architecture" pokrenuo je "štampanje" prve dvospratne kuće. Istovremeno, "DUS Architects" planira da napravi kuću duž kanala u Amsterdamu.