PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

 

Drveni neboder u Švedskoj

  • Objavljeno:
  • 5.12.2013

Arhitekte iz Stokholma projektovali su najviši drveni neboder na svetu, za koji tvrde da će biti jeftiniji, izdržljiviji i otporniji od betonskih zgrada.

 

Ovo revolucionarno delo, koje bi trebalo da ima 34 sprata, ideja je dve najveće švedske arhitektonske kompanije - C.F Muler i Dinel Johanson. Prema njima, drvo je jeftinija alternativa čeliku i betonu - košta manje da se prenese i emituje manje ugljenika.

Prednost drva je i ta što može da se proizvede tako da ima povećanu otpornost na vatru, s obzirom na to da u sebi sadrži oko 15 odsto vode, koja će ispariti pre nego što se drvo zapali.

 

Prema nacrtu, soliter će se napajati solarnom energijom preko ploča koje će biti postavljene na krovu. Takođe, svaki stan će imati zastakljene verande, kao i zelenilo koje će okruživati zgradu.

 

Ovo nije prvi put da švedske arhitekte grade drveni neboder. Oni su, naime, već dizajnirali i izgradili drvenu zgradu na sedam spratova.