PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Drvena Lanterna obasjaće luku u Danskoj

  • Objavljeno:
  • 16.12.2019

Najnoviji projekat norveške arhitektonske firme Snohetta je još jedna zadivljujuća građevina: Lanternen će biti izgrađena od drveta i svetleće poput svetionika na ulazu u dansku luku Esbjerg.

 

Lanternen (lanterna) je kružna drvena građevina u kojoj će biti smešten centar za sportske aktivnosti na vodi, sa sedištem više sportskih klubova, salama za trening, skladištima i radionicama.

 

Osmišljena je da postane novo obeležje danske primorske zajednice, čineći vezu između mora i grada i nudeći prostor za brojne aktivnosti koje se odvijaju unutar i u blizini luke.

 

 

"Dizajn koji je osmišljen u saradnji s danskom arhitektonskom firmom WERK Arkitekter, predstavlja omaž pomorskoj tradiciji. Cilj ovakvog dizajna je da kreira unikatan urbani prostor koji se ističe u odnosu na grad u pozadini", navodi se iz firme Snohetta.

 

 

Forma zgrade je otvorena i inkluzivna, i omogućava posetiocima da pristupe njenoj unutrašnjosti iz svakog "ugla". Osećaj otvorenosti dodatno je naglašen velikim prozorskim površinama koje su raspoređene duž cele fasade pa se i iz unutrašnjosti može uživati u pogledu na more.

 

Mnogobrojni prozori na zgradi imaju još jednu funkciju – da obasjaju građevinu kad padne mrak kako bi izgledala poput lanterne ili svetionika.

 

 

Očekuje se da će drvena Lanterna biti izgrađena do 2021. godine.

 

Foto: MIR