PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Drastičan rast cena stanova u Beogradu: Poređenje cena po opštinama [2020 vs. 2021]

  • Objavljeno:
  • 29.6.2021

Promene koje je globalna pandemija donela tokom proteklih godinu i po dana nisu zaobišle ni dinamično tržište nekretnina u Srbiji, ali je drastičan rast cena nekretnina u Beogradu veliko iznenađenje.


Promene koje je globalna pandemija donela tokom proteklih godinu i po dana nisu zaobišle ni dinamično tržište nekretnina u Srbiji, ali je drastičan rast cena nekretnina u Beogradu veliko iznenađenje.


Dok se situacija sa pandemijom polako umiruje, ekonomske posledice kao i promene u različitim industrijama nam tek predstoje, te ćemo ih svakako osećati u narednom periodu i u realestate kategoriji. Kada uzmemo u obzir da je grad Beograd najdinamičniji što se tiče tržišta nekretnina u Srbiji, jasno je da su upravo tu uočene najveće cenovne turbulencije tokom 2020. i prve polovine 2021. Ukupno gledano na nivou teritorije celog grada,va fokusirajući se na stanove, istraživanja pokazuju da su cene stanova za prodaju skočile za oko 21.1%.

Osetna je promena cene kvadrata za kupovinu u gotovo svim beogradskim opštinama, te je sada potrebno izdvojiti više novca za nekretninu, naročito u Zemunu, na Zvezdari i na Voždovcu, ali i na perifernim naseljima poput Grocke, Sopota, Surčina i Mladenovca, pokazalo je istraživanje koje je tokom maja sproveo Indomio portal (www.indomio.rs).Tokom 2021. godine, cene stambenog prostora na prodaju u prestonici nastavljaju prikazuju kontinuiran rast, a jedan od faktora koji je doveo do tog porasta 5.2 –21.1% (u zavisnosti od lokacije) za kvadratni metar je i veliki broj novoizgrađenih i luksuznih objekata širom centralne gradske zone, prikazuju istraživanja Indomia.

Govoreći o najatraktivnijim gradskim opštinama poput Starog grada, Savskog Venca, Vračara, Voždovca i Novog Beograda kvadrat prostora na ovim teritorijama je i dalje daleko skuplji nego na perifernim opštinama, pa je tako prosečna cena kvadratnog metra stana na ovim teritorijama 1750 - 2680,5 EUR.

 

 

Sa druge strane, svi oni koji su u potrazi za povoljnijim rešenjima, cene kvadrata na perifernim područjima Beograda su daleko niže, pa se s toga u opsegu od 543,48 EUR do 950 EUR po kvadratnom metru mogu pronaći stanovi u Barajevu, Mladenovcu, Obrenovcu, Lazarevcu i Grockoj.


 

Dodatne informacije o cenovnim fluktuacijama stanova za izdavanje u Beogradu pogledajte u nastavku.