PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Dodeljene nagrade 37. Salona arhitekture

  • Objavljeno:
  • 27.3.2015

Gran pri 37. Salona arhitekture koji se održava  u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu dodeljen je grupi arhitekata Đorđu Stojanoviću, Vladimiru Popoviću i Milutinu Ceroviću za realizovano delo "Kuća na Kopaoniku" (2010-2014).

Žiri u sastavu Milan Đurić (predsednik), Boštjan Bugarič, Dejan Milanović, Igor Rajković i Maja Ćirić ocenio je da su nagrađeni autori kroz jedinstven pristup kontekstu, tradiciji i arhitektonskoj formi stvorili novu prostornu i značenjsku situaciju, kao i da su kroz generisanje i preispitivanje okruženja jedne uobičajene teme – kuće u spontano nastaloj grupaciji – svojim rešenjem uneli promenu u sam pejzaž. Forma koju su stvorili je generička i autonomna, a samim tim i ikonična.

 

"Transformacija elemenata kuće (krov, fasada) i njihovo postavljanje u naznačenu ulogu u jedinstvenoj sintetizovanoj formi način je na koji su autori zapisali skrivene i vidljive kodove spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora kuće. Unutrašnji prostor je podeljen u dve simetrične prostorne jedinice, masivnim zidom koji je paradoksalno, više ono što spaja nego što deli. Ovakvu višeznačnost i sintezu arhitektonskih elemenata autori su sproveli na svim nivoima arhitektonskog objekta, i na taj način dosledno sproveli princip jedinstvenosti", navodi se u obrazloženju žirija.
 

 

Nagrada u kategoriji "Arhitektura" za Obdanište

 

Nagrada u kategoriji "Arhitektura" za afirmaciju međuprostora dodeljena je autorima Borislavu Petroviću, Ivanu Raškoviću, Aleksandru Tomiću, Nadi Jelić, Nikoli Stojkoviću, Luki Ostojiću i Anđelki Murić za realizovano delo Kombinovana dečja ustanova u Bloku 61 u Beogradu - Obdanište.

 

 

Vladimir Lojanica dobitnik u kategoriji "Arhitektura - rekonstrukcija"

 

Dobitnik u kategoriji "Arhitektura - rekonstrukcija" za afirmaciju međuzavisnosti arhitektonskog prostora i programa je Vladimir Lojanica za realizovano delo vinarija "Acumincum" u Starom Slankamenu. Priznanje iz istoimene kategorije pripalo je i Jovanu Mitroviću za školsku fiskulturnu salu u Obrenovcu, kao i Dijani Novaković, Aleksandri Nikitin, Maji Trbović i Dušanu Nenadoviću za Objekat "C" i objekat "D" (Terra Panonica u Mokrinu) pripalo je priznanje u kategoriji "Arhitektura".

 

 

Nagrada za enterijer "Novoj iskri" i restoranu "Lagano"


Nagrada u kategoriji "Enterijer" dodeljena je studiju "Petokraka" (Aleksi Bjeloviću i Milici Maksimović) za realizovani enterijer dizajn inkubator "Nova iskra", dok je istoimeno priznanje dobila i Vesna Cigić Milošević za restoran "Lagano" u Beogradu.

 


Nagrada za afirmaciju arhitektonske kritike na delu dodeljena je Nataliji Ristanović, Zoranu Ivkoviću i Milanu Šapnjeviću za projektovanje na Padini, stambene zgrade.


Branku Stanojeviću je uručena nagrada u kategoriji "Eksperiment i istraživanje" za rad "Izložba bioskopa", a autoru Zoranu Abadiću i saradnicima za publikaciju "Uputstva za definisanje modela tipskog suda za osnovni i viši sud Republike Srbije" u izdanju Grafolika u kategoriji "Publikacije"

Ovogodišnji 37. Salon arhitekture održava se u znaku slogana "AfirmAcijA", čime se  ukazuje na značaj relacije Arhitekta - Arhitektura - Akcija /Afirmacija.

Salon arhitekture kao prvorazredna arhitektonska manifestacija već više od 40 godina u galerijama Muzeja okuplja brojne arhitekte iz zemlje, regije i inostranstva, a ove godine će biti otvoren do 30. aprila u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.

Najbolje radove iz 2014. godine možete videti u tekstu posvećenom pobednicima 36. Salona arhitekture.

 

Foto: Nova iskra / turistickisvet-hotnews.com