PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Dodeljena nagrada "Ranko Radović" za 2015.

  • Objavljeno:
  • 23.12.2015

Nagrada "Ranko Radović" za 2015. godinu dodeljena je u tri kategorije na svečanosti koja je održana u Maloj sali Kolarčeve zadužbine, a mi vam predstavljamo pobedničke radove.

 

Nagrada u kategoriji realizovano arhitektonsko delo

 

U kategoriji realizovano arhitektonsko delo nagrada je dodeljena arhitekti Jovanu Mitroviću za fiskulturnu salu koju je Prva osnovna škola u Obrenovcu dobila posle skoro dva. Sportsku dvoranu trebalo je smeštiti između stare školske zgrade, Sokolskog doma i crkve s jedne strane i igrališta na otvorenom s druge strane.

 

Stoga su u želji da održe postojeću ambijentalnu celinu, a učenicima istovremeno omoguće što više prostora za sportske aktivnosti, arhitekte odlučile da salu ukopaju u tlo do kote podzemnih voda, dubine pet metara, a njen krov izdignu tri metra iznad povšine.

 

Detaljan prikaz ovog projekta možete videti u tekstu Spoj tradicije i moderne arhitekture: Nova sala Prve obrenovačke osnovne škole.

 

 

Nagrada u kategoriji televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije

 

U kategoriji kritičko-teorijski tekstovi o arhitekturi, urbanizmu i gradu nagrađena je prof. dr Ljiljana Blagojević za monografiju "Itinereri: Moderna i Mediteran - Tragovima arhitekata Nikole Dobrović i Milana Zlokovića", koju su objavili "Službeni glasnik" i Arhitektonski fakultet u Beogradu (2015).

 

 

Nagrada u kategoriji kritičko-teorijskih tekstova o arhitekturi

 

U kategoriji televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije nagrada pripala prof. dr Darku Rebi za serijal emisija "Život po meri" Radio televizije Vojvodine. Serijal je emitovan od januara do juna ove godine.

 

 

Međunarodnu nagradu koja nosi ime priznatog arhitekte, urbaniste i profesora arhitekture, ustanovili su 2006. godine ULUPUDS kao osnivač i Arhitektonski fakultet u Beogradu, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu - Departman za arhitekturu i urbanizam, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije i Kolarčeva zadužbina kao suosnivači.