PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

"Dlakavi" neboder skuplja energiju vetra

  • Objavljeno:
  • 5.12.2013

Neboder prekriven "dlakama" koje akumuliraju energiju vetra novi je predlog švedske arhitektonske kompanije Balatchew Arkitekter za nadogradnju postojećeg Söder Torna, najviše stambene zgrade u Stokholmu.

 

Söder Torn je, prema dizajnu arhitekte Henninga Larsena iz 1989, trebalo da ima 40 spratova. Međutim, on je tokom gradnje napustio projekat pošto je bio prinuđen na izmene. Kada je završen 1997, kula je imala 24 sprata i bila je visoka 86 metara.

 

Švedske arhitekte sada žele da joj povrate prvobitan izgled, i to sa nadogradnjom "dlakave" turbine na vetar – Strawscaper. Na način Söder Torn će biti uvećan za 16 spratova, od kojih će prva četiri biti rezervisana za restoran i platformu sa panoramskim pogledom, dok će na preostalih 12 biti smešten piezoelektrični oscilator.

 

Piezoelektrični efekt je pojava stvaranja električnog naboja,a time i električnog napona na površini posebno odrezanog kristala (najčešće kvarca), ali i na ljudskim kostima i šećeru. Ovi materijali, kada vibriraju ili su pod pritiskom, proizvode struju.

 

S obzirom na to da zvuci nastaju usled vibriranja vazduha, piezoelektrični oscilator se koristi u ultrazvučnoj tehnologiji. Jer, kada kristal vibrira između dve metalne ploče, generiše se naizmenična struja. Shodno tome, "dlake" na Strawscaperu, koje će biti presvučene polimerom i jezgrom od piezoelektričnog materijala, njihaće se na vetru i prikupljati njegovu energiju.

 

Pomerajući se, svaka "dlaka" će proizvoditi struju, koja će biti usmerena ka generatoru, koji će biti smešten unutar Söder Torna. Prednost ovog pristupa je, kako ističu arhitekte, što je oscilator veoma tih, a samim tim i prikladan za centralne urbane sredine.

 

"Dodatna pogodnost je ta što konstantno njihanje "dlaka" čini da fasada nebodera bude talasasta. Kula iznenada postaje živa, nalik telu koje diše. Vetar stalno pomera "dlake", što dalje dovodi do promene izgleda fasade. To je naročito uočljivo tokom noći kada je osvetljena različitim bojama", navele su švedske arhitekte.

 

Ovaj predlog je za sada samo teoretički, tako da Söder Torn neće biti nadograđen uskoro. Prema pisanju štampe, "dlake" nisu u mogućnosti da prikupe veće količine energije. Više od million njih potrebno je za rad standardne mikrotalasne pećnice, tvrde lokalni stručnjaci.