PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Dan arhitekture u okviru BINA 2018

  • Objavljeno:
  • 16.5.2018

Trinaesta Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA svečano obeležava Dan arhitekture u četvrtak, 17. maja sa početkom u 16 časova u Galeriji RTS-a, posebnim programom posvećenim arhitekti Ivanu Antiću. Publici će se tim povodom obratiti Nebojša Bradić, glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa Radio-televizije Srbije.

 

U galeriji RTS-a otvorena je studijska izložba "Arhitektonično", autora Dijane Milašinović Marić i Igora Marića, koja predstavlja najznačajnija dela stvaralaštva srpske arhitekture XX veka, kroz život i rad jednog od najuglednijih arhitekata – Ivana Antića.

 

 

Arhitektonski opus Ivana Antića (Beograd, 1923-2005), profesora beogradskog Arhitektonskog fakulteta, redovnog člana SANU, člana Krunskog saveta, jednog od najznačajnijih srpskih graditelja, čije su građevine stvarane u vremenskom rasponu od gotovo pedeset godina, predstavlja ovaploćenje ideala doba u kojem je stvarao.

 

Njegov obiman i nagrađivan opus sadrži brojna realizovana i projektovana arhitektonska dela, među kojima su remek-dela srpske arhitekture kao što su Muzej savremene umetnosti na Ušću, Muzej u Šumaricama (sa Ivankom Raspopović), Sportski centar "25 maj", potom sportska hala "Pinki" u Zemunu, olimpijski bazen na Poljudu u Splitu, kompleks Dom pionira, sa zgradom RTS i pozorištem "Duško Radović" u Beogradu, hoteli "Breza" u Vrnjačkoj Banji, "Narvik" u Kikindi ili hotel "Hajat" u Novom Beogradu, zgrada SUP-a na Guberevcu, Dom "Politike" u Krupnju i druga.

 

U kontekstu promovisanja 2018. godine kao Evropske godine kulturnog nasleđa: slavljenje različitosti i bogatstva našeg kulturnog nasleđa BINA je postavila centralnu temu festivala kroz inovativni i interaktivni program. Istog dana na programu su i  razgovori o Ivanu Antiću: od 18 sati "Arhitektura i mediji", od 19 časova "Mera savremenosti u srpskoj arhitekturi i uticaji", i od 20 časova "Pozicija žene u modernoj srpskoj arhitekturi, povod Ivanka Raspopović"

 

 

Galerijski prostor RTS-a ugostio je još jednu izložbu sa ovogodišnje BINE.

 

Poslednjih godina je u svetu, ali i kod nas, izgrađeno mnogo izuzetnih, inovativnih, neobičnih, inspirativnih i energetski efikasnih stambenih objekata i jedan deo te stambene baštine se može videti među izloženim radovima postavke STANOVANJE - HOUSING 2017, urednika Prof. dr Aleksandra Kekovića. Tema ovogodišnje izložbe je stanovanje u postsocijalističkim zemljama Evrope. Stručno vođenje kroz ovu izložbu zakazano je za četvrtak, 17. maj u 17 sati.

 

VIA AT WEST 57TH STREET, Menhetn, Njujork, SAD. Autori: BIG-Bjarke Ingels Group (Danska, SAD), 2016.

 

BINA 2018: OD COMMUNIS DO KOMUNIKACIJA je tema Trinaeste Beogradske Internacionalne Nedelje Arhitekture koja će se održati od 10. do 31.05.2018. godine. Tema je posvećena komunikaciji u arhitekturi, komuniciranju arhitekturom i širenju i razmeni ideja o prostorima grada i njihovom korišćenju. Communis znači "zajedničko, zajednica, deljenje", a communicare "učiniti nešto zajedničkim". Ovom temom ističe se uloga arhitekte u zastupanju javnog interesa, povezanost drušvene uloge i komunikacija u arhitekturi kao i u procesima participacije sa građanima kao najvažnijih elementa razvoja arhitekture u budućnosti gradova.

 

BINU 2018 organizuju Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda.

 

Pokrovitelji manifestacije: Grad Beograd - Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Inženjerska komora Srbije, EU program Kreativna Evropa.

 

Prijatelji manifestacije: Udruženje arhitekata Srbije, JP Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, Tanjug, RTS, Radio Beograd, Ambsada Portugala, Institut Kamoeš, Austrijski kulturni forum - Beograd, Savez inženjera i tehničara Srbije (SITS), Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, Galerija Kolektiv, Kulturni centar Zrenjanin, Arhitektonsko-građevinski fakultet u Nišu, Intersection, Goethe-Institut Beograd, OŠ "Vlada Obradović Kameni", Centar za obrazovanje i kulturu "Božidarac 1947", ŽAD, Guardian, Mapei, Xella, Knauf, Alumil, Eurodom, Sekretarijat za javni prevoz...

 

Medijski prijatelji: Oris, Prostor, Kuća stil, Nin, Blic, Alma Quattro, Arhitext, designed.rs, seecult.org, format88.com, beobuild.rs, nadlanu.com, ekapija.com, Noizz, 42magazin.rs, IMB-1, Lepa&srećna, Brava casa, Lepota&zdravlje, mojenterijer.rs, beforeafter.rs, portalmladi.com, danubeogradu.rs.