PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Da li će rajski most sa vodopadom postati stvarnost

  • Objavljeno:
  • 31.5.2020

Prestonica Francuske mogla bi da dobije najlepši pešački most na svetu. Predviđeno je da zadivljujući zeleni most sa vodopadom bude postavljen srcu Pariza zahvaljujući širem planu rekonstrukcije centra grada, prema kojem će prestonica biti bolje uređena za pešake.

 

Most futurističkog dizajna povezivaće dve obale reke Sene kod parka Bersi. Nazvan "Babylon", novi most svakako bi učinio Pariz još atraktivnijom destinacijom za turiste.

 

 

Posetioci će moći da se opuste i uživaju u šetnji i novom pogledu na grad iz jednog umirujućeg okruženja. "Babylon" će ponuditi prostrane staze na više nivoa, udaljene od uobičajene saobraćajne buke i gužve.

 

 

Centralni i najatraktivniji element mosta – vodopad, izlivaće se u Senu u kontinuiranim toku i predstavljati omaž ovoj reci i snazi njene vode.

 

 

Oko vodopada pružaće se proširena staza nalik kružnom trgu, koji će biti ukrašen drvećem, žbunastim biljkama i cvetnicama. Ovaj trg zamišljen je kao prijatno mesto za susrete lokalaca i turista.

 

 

Takođe je interesantna ideja da se sa oba kraja mosta uz staze zasade bašte sa voćem i povrćem koje bi održavao Grad. Posetioci mosta mogli bi da slobodno da se posluže plodovima rada lokalnih baštovana.

 

 

Predviđeno je da most bude energetski efikasan i da energiju za napajanje rasvete i pokretanje pumpi za vodopad dobija iz vetroturbina koje su postavljene na mostu.

 

 

 

Foto: Rescubika