PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Čipkasti muzej u Marseju

  • Objavljeno:
  • 21.6.2014

Poznati arhitekta Rudi Ricoti ostvario je neverovatno zanimljiv projekat. Za izgradnju ove četvrtaste građevine upotrebio je “pietra dura” - tehniku koja se svodi na izrezivanje tvrdih kamenova zbog  dekorativnog utiska. Beton mek, kompaktan, suv, mišićav. Oblik muški, obrada materijala ženska.  inspiracija - grčki hramovi u Atini i zigurati u Mesopotamiji.

 

Mineralna kocka površine 15.000 kvadratnih metara podignuta je od specijalnog prednapregnutog betona. Iz daleka podseća na orijentalnu arhitekturu, a sa vrha muzeja most se pruža preko vode do trga Sen Žan odakle drugi most povezuje zgradu s Marsejom stvarajući gradsko šetalište.

 

Ovo je prvi muzej u Evropi posvećen mediteranskoj kulturi, smešten je na mestu bivšeg marsejskog pristaništa i visok je 191 metar. Čipkasti ukrasni betonski zavoji kao čipkasti veo raspršuju svetlost i najprepoznatljiviji su element muzeja.

 

"U ovom projektu ništa nije čisto dekorativno. Sve je konstruktivno, baš kao skelet ribe. Radio sam na dematerijalizaciji betonske  konstrukcije  i  dobio  dug i tanak koralni kamen", objašnjava arhitekta Ricoti.

 

Smatra se da je ovaj projekat trenutno jedan od najnaučnijih u Francuskoj: zamislite šest hiljada stranica  proračuna i trinaest inovativnih eksperimenata izvan uobičajenih normi. Zdanje je izgrađeno u prednapregnutom betonu koji je rođen u srcu nuklearne centrale,  izuzetno  čvrstom,  otpornom  na  radioaktivne čestice. Sastavljen je od složenog zrnastog sistema, tj. potpuno je neporozan i jod iz mora ga ne može nagristi. 

 

Opširnija priča o ovom originalnom muzeju objavljena je u štampanom izdanju časopisa KUĆA STIL broj 232/233.