PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Bumerang budućnosti: Dobro došli u novi Googleplex

  • Objavljeno:
  • 2.3.2015

Kompanija "Gugl" (Google) uskoro će imati novo sedište u Silikonskoj dolini. Futuristički poslovni kompleks gradi se u blizini postojećeg centra IT giganta - "Guglpleks" (Googleplex) u mestu Mauntin Vju, nadomak San Franciska.

 

Prema nacrtu danskog arhitekte Bjarka Ingelsa i britanskog studija "Hitervik" (Heatherwick Studio), novi "Guglov" kampus čini devet četvorospratnica nalik bumerangu, čiji se delovi mogu pomerati u skladu sa potrebama kompanije. Projekat, vredan 120 miliona dolara, karakteriše fleksibilan način gradnje, što će "Guglu" omogućiti da razvija svoje kapacitete zajedno sa poslovnim investicijama.

 

Centar predstavlja modularni plug and play kompleks i, po konstrukciji, veoma podseća na pametni telefon "Ara". "Umesto statičnih betonskih građevina, izabrali smo lako pokretljive strukture, koje možemo da rotiramo tako da prostor prilagodimo razvoju novih proizvoda", navode u "Guglu".

 

 

Poslovne zgrade pokrivene su prostranim zelenim krovovima, koji su dizajnirani tako da, zajedno sa lokalnim okruženjem, regulišu mikroklimu i istovremeno pružaju prirodno osvetljenje i ventilaciju. Zgrade su povezane mostovima i okružene parkovima ispresecanim biciklističkim stazama.

 

Kako bi enterijer prilagodili zaposlenima, arhitekte su detaljno analizirale brojne podatke, od brzine vetra, vremena izlaska i zalaska sunca do radne agende i dnevnih navika budućih stanovnika. Prostor su projektovali tako da su radnici međusobno udaljeni dva i po minuta hoda. Na taj način, moći će da rade timski, efikasnije, da dele ideje i razvijaju nove opcije. Nakon napornog rada, tu su barovi, restorani, bašte, teretane, golf tereni, igraonice, sale za bilijar i kuglanje...

 

U obližnjem Kupertinu, kompanija "Epl" (Apple) gradi novi kampus. Pogledajte kako će izgledati ovaj futuristički poslovni kompleks urađen po projektu čuvenog britanskog arhitekte Normana Fostera, u čiju je izgradnju uloženo pet milijarde dolara. Novo predstavništvo uskoro će imati i "Amazon". U centru Sijetla u toku je izgradnja tri futurističke bio-kupole, nebodera, kao i niz drugih poslovnih objekata giganta onlajn trgovine.

 

 

Foto: Google