PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Bolnica u Baltimoru: Spoj umetnosti i arhitekture

  • Objavljeno:
  • 5.12.2013

Nova zgrada bolnice "Džon Hopkins" u Baltimoru, među čijim finansijerima je i gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, dokaz je da su umetnička dela ne samo osnova dizajna, već i ozdravljenja.

 

Po ulasku u zdravstvenu ustanovu niko i ne očekuje da vidi ogromnu skulpturu nojevog jaja na informativnom pultu ili kubističku instalaciju krave iznad nje. U Baltimoru je to, međutim, sasvim uobičajena slika. Uprkos ustaljenim načelima po kojima bolnice moraju da imaju zelene zidove i blještavo neonsko svetlo, ovaj medicinski kompleks obiluje bojama i različitim umetničkim delima.

Novu zgradu bolnice, u čiju je izgradnju uloženo 1,1 milijarda dolara, oplemenilo je čak 500 originalnih slika i skulptura 70 svetski poznatih i lokalnih umetnika. Ideja je potekla upravo od Blumberga, koji je kao bivši student Univerziteta Džon Hopkins donirao 120 miliona dolara. Većina tih sredstava iskorišćena je za rekonstrukciju odeljenja pedrijatrije, nazvanog po njegovoj majci Šarloti R. Blumberg, koja je preminula 2012. u 102. godini. Ostatkom novca kupljena su umetnička dela za Kulu šeika Zajeda, gde se leče odrasle osobe.

 

Blumberg je insistirao na tome da umetnine budu suštinski deo dizajna građevine. "Integrišući umetnička dela u dizajn otkrili smo da boravak u bolnici ne mora biti traumatično iskustvo, već da može doprineti bržem ozdravljenju. Arhitekte i umetnici koji su oživeli ovu zgradu će, nadamo se, na isti način oživeti i sve one koji uđu u nju", rekao je on.

 

Inspirisan Moneovim pejzažima, umetnik Spenser Finč osmislio je verovatno najdramatičniji estetski element - svetlucavo fasadu od stakla i čelika. Unutar pedrijatrije, prirodna svetlost prodire kroz holove, ističući slike i kolaže, uglavnom inspirisane knjigama za decu, dok su sobe pacijenata, osim medicinskim aparatima, opremljene igračkama i ilustracijama Džima Bojda.

U bolnici je izloženo i 11 skulptura, koje je izradio dizajner Robert Izrael. Najdominantnije među njima su nojevo jaje na informativnom pultu i riba koja razdragano pliva iznad stepeništa. “Želeo sam da deci pružim mogućnost da se zabave, da osećaju da će, baš zato što su došli u bolnicu, stvari krenuti na bolje”, kaže Izrael.