PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Bina 2019: Održiva rešenja okrenuta budućnosti arhitekture

  • Objavljeno:
  • 15.5.2019

U okviru Beogradske Internacionalne Nedelje Arhitekture (BINA 2019) u hotelu Crown Plaza održan seminar za profesionalce iz oblasti arhitekture i građevinarstva. BINA 2019 održava se po četrnaesti put sa temom POZITIVNO-AKTIVNO.

 

Namera ovogodišnje smotre je da nastavi promovisanje profesije, putem predstavljanja uspešnih realizacija, nagrađenih i konkursnih projekata i vizionarskih ideja u oblasti arhitekture, kako domaćih tako i autora iz inostranstva. Istovremeno, želja organizatora je da približi teorijska načela i istoriografske principe koji pomažu unapređenju arhitektonske struke i kvalitetu izgrađenog prostora najširoj publici.

 

Održana je serija predavanja uspešnih firmi koji uvode inovacije u materijalima i tehničko-tehnološkim metodama gradnje, ali i arhitekata-praktičara koji uveliko koriste sve prednosti održive gradnje. Seminar u organizaciji Društva arhitekata Beograda i saradnji sa Inženjerskom komorom Srbije i Ambasadom Finske u Beogradu je organizovan za profesionalce posvećene usavršavanju i unapređenju znanja. Predavanja koja su održali eksperti za arhitektonska, projektantska i praktična i održiva rešenja okrenuta budućnosti arhitekture, upućuju nas na stalnu edukaciju i deljenje iskustava sa ostalim strukama i disciplinama.

 

 

Seminar je otvorio Milan Đurić, predsednik Udruženja arhitekata Srbije, a onda su o principima održive gradnje i eko projektovanju pričali stručnjaci iz sledećih firmi i arhitektonskih studija:

 

Gardijan staklo je vodeći međunarodni proizvođač "float" stakla, sa dodatnim premazom, kao i gotovih staklenih proizvoda i rešenja za arhitektonske, stambene, unutrašnje, transportne i tehničke staklene aplikacije. Stakla su napravljena pomoću najnaprednije magnetronske tehnologije prskanja stakla premazom. Prednost Gardijan Clear stakla su odlična optička svojstava, iako su u neutralonoj plavoj boji, u kombinaciji sa Gardijan UltraClear podlogom postižu maksimalnu transparentnost i neverovatan estetski izgled.

 

Osnovan 1937. godine u Milanu, Mapei je do danas postao vodeći svetski proizvođač lepkova i hemijskih proizvoda za građevinarstvo. Mapei je firma koja naročito vodi računa o održivom razvoju kroz proizvodnju svojih materijala od odabranih sirovina, koja se pakuju u ekološku ambalažu, proizvode na više lokacije zbog smanjenja obima transporta i emisije štetnih gasova koji utiču na sredinu, ušteda energije i kontrola kvaliteta je sveprisutna, kao i visok nivo recikliranosti. Deo strategije Mapei kompanije je smanjiti karbonski otisak, koji je mera našeg uticaja na životnu sredinu i klimatske promene.

 

Xella Srbija d.o.o. proizvodi YTONG blokove u Srbiji po nemačkoj tehnologiji i deo je velike međunarodne inovativne kompanije Xella International koja proizvodi građevinski materijal YTONG u više od trideset zemalja širom sveta. Zbog sigurnosnog očuvanja prirode, preko uštede energije kroz proizvodnju, do mogućnosti potpune prerade otpada iz proizvodnje, YTONG je postao sinonim inovativnosti i trajnosti u građevinarstvu.

 

URED studio osnovala je grupa mladih arhitekata 2013. godine u Beogradu. Deluje u oblasti arhitekture, konkretno u polju arhitektonskog projektovanja objekata različite tipologije, pretežno stambenih i poslovnih objekata i objekata edukacije, kao i dizajna enterijera, a zatim i rekonstrukcije i adaptacije. Svoje znanje i projektantsku praksu članovi tima razvijaju i angažovanjem u nastavi i naučnoistraživačkom radu na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Rad URED studija prepoznat je i verifikovan nagradama i priznanjima na nacionalnom i internacionalnom nivou.

 

Poslovni prostor SCGM doo, URED studio

 

EURODOM je porodična firma koja se već 20 godina bavi prodajom kompletne opreme za kupatilo. Kompanija je osnovana 1995. godine, i uključuje tri prodajna salona. Na ovom seminaru su predstavili svoj program italijanskih pločica CEDIT Ceramica di Italy. Kultura lepote, umetnosti, arhitekture i dizajna su deo DNK CEDIT-a. Šest ekskluzivnih serija predstavljeno je na salonu Internazionale del Mobile 2016.

 

AKVS arhitektura se bavi istraživanjem otvorenih prostornih sistema sa ciljem razumevanja i preciznog projektovanja arhitektonske atmosfere, a ka višestrukim mogućnostima individualnih interpretacija prostora od strane budućih korisnika. Trenutno rade na projektu Ambasade Republike Srbije u Kanberi, Australija, i na projektu unapređenja standarda stanovanja u Ruskoj Federaciji (u saradnji sa Strelka KB), nakon osvajanja dve prve nagrade na arhitektonskim konkursima organizovanim tokom protekle godine, kao i GRAND PRIX 41. Salona arhitekture Beograd za Letnje kuće u Kotoru, Crnoj Gori, 2016-2018.

 

Polivalentno stanovanje u Rusiji, AKVS arhitektura 

 

Sa više od 30 godina iskustva i 1.700 zaposlenih, ALUMIL je jedna od najrazvijenijih kompanija na globalnom nivou u oblasti dizajna i proizvodnje aluminijumskih arhitektonskih sistema. Kao evropski brend sa proizvodnjom u Srbiji svojim klijentima nude više od 80 sistemskih rešenja za arhitektonsku upotrebu, tehničku i logističku podršku u svakoj fazi projekta, garanciju kvaliteta, veliki broj referenci u Srbiji i širom sveta i partnersku saradnju sa klijentima.

 

Bratislav Tošković, vodeći arhitekta i partner u birou Parviainen Architects, održao je predavanje Nehotična estetika elektriciteta, Slučaj Fingrid. Ovo je priča o električnoj energiji i njenoj vizuelnoj manifestaciji: svetlosti; o jednoj nenaseljenoj zgradi koja obezbeđuje struju za 800.000 stanovnika; o ikoničkom arhitektonskom objektu na veoma vidljivoj lokaciji. Električne stanice su uglavnom mali objekti koji pripadaju velikoj nacionalnoj mreži i kao takvi, u većini slučajeva, veoma su slični jedni drugim. Obično nisu predmet bilo kakvih viših arhitektonskih zahteva, osim ako nisu na veoma vidljivim lokacijama.

Električna stanica Fingrid nalazi se u kontekstu u kojem se ukrštaju dva vitalna elementa infrastrukture: energija i saobraćaj. Arhitektonski koncept crpi inspiraciju iz energije koja protiče kroz stanicu i protoka kolskog saobraćaja koji prolazi pored lokacije. Predgrađa gradova u ekspanziji obiluju ovakvim slučajevima koji čekaju da budu pravilno integrisani u novonastali ambijent. Sa pravim pristupom, siva i bezlična trafo-stanica može postati sjajni urbani "fenjer", a običan stub dalekovoda urbano obeležje u obliku klasičnog luka. Električna stanica Fingrid je pobednik Svetskog festivala arhitekture 2018 u Amsterdamu u kategoriji Proizvodnja, energija i reciklaža.

 

Električna stanica Fingrid

 

PlanRadar pravi softver za građevinsku dokumentaciju te upravljanje zadacima i nedostacima, sa aplikacijom za pametne telefone i tablete, uz pomoć koje za manje od 10 minuta na terenu korisnik može doći do različite vrste snimljene dokumentacije, protokola, ali i arhitektonskih nacrta, što omogućava laku komunikaciju i praćenje napretka i ispravke nedostataka. Korisnici upotrebom ove aplikacije štede 7 radnih sati nedeljno. Primena u 43 zemlje sveta i 3.500 klijenata među kojima su značajne graditeljske firme, kao i brojne nagrade svedoče o popularnosti ovog softvera.