PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Beskonačne stepenice: Intrigantna struktura na Menhetnu

  • Objavljeno:
  • 26.10.2016

Britanski dizajner Tomas Hedervik (Thomas Heatherwick ) predstavio je strukturu nalik saću sačinjenu od kompleksne mreže stepenica koja će biti izgrađena na Menhetnu u okviru projekta "Hudson Yards".

   


   Interaktivna rasveta u obliku cveta

 

   Interaktivne skulpture u obliku bulke donose živost i boju jerusalimskom trgu Valero i obezbeđuju osvetljenje noću, a hladovinu danju kada skulpture "procvetaju".


 

Neobična struktura je nazvana "Vessel" i biće centralni ukras velikog trga koji će činiti javno šetalište i bašte. Zajedno sa 16 nebodera koji ih okružuju, predstavlja deo najvećeg privatnog projekta urbanog razvitka u SAD i najvećeg projekta u Njujorku od Rokfeler centra tridesetih godina prošlog veka.

 

 

Na 15 metara širokoj bazi, splet stepenica i staza se uzdiže 15 spratova i širi u obliku vazne sve do raspona od 46 metara koliko ima u vrhu. Vertikalni lavirint sačinjen je od ukupno 154 stepeništa povezanih sa 80 horizontalnih platformi.

Rešetkast dizajn i gotovo 2500 stepenika omogućuju  nebrojeno mnogo putanja kojima se može uspeti do vrha.

 

 

"U gradu prepunom zadivljujućih struktura, prva misao je bila da naša ne sme biti nešto što se samo posmatra. Umesto toga, želeli smo da načinimo nešto što svi mogu da koriste, dodirnu, sa čime će da se povežu. Ideja je da struktura posluži kao nova bina i mesto okupljanja za Njujorčane i posetioce", rekao je dizajner.

 

 

Inspiraciju za dizajn Hedervik je potrazio u ogromnim drevnim bunarima u Indiji, čije su zidove formila brojna stepeništa koja su se u cik-cak spuštala do površine vode. Hedervik je taj dizajn izvukao na površinu i stvorio monumentalnu skupturu koja služi kao vertikalni javni prostor.

 

Očekuje se da će struktura vredna 250 miliona biti izgrađena u naredne dve godine.

 

Tomas Hedervik tvorac je i projekta Baštenskog mosta preko Temze, najzlenijeg mosta na svetu čiji je rok za završetak izgradnje pomeren na 2018. godinu, a poznat je i po spektakularnom dizajniranju dela svečanog otvaranja Olimpijskih igara 2012. godine u Londonu.

 

 

Foto: Forbes Massie / Heatherwick studio / Visualhouse / Nelson Byrd Woltz / Hudson Yards