PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Beogradska tvrđava spojena sa Savskim kejom: Pogledajte novu pasarelu

  • Objavljeno:
  • 2.5.2020

Od Beogradske tvrđave do reke, pešaci će od sada moći da se spuste novom rutom. Radovi na pasareli – koja predstavlja prvu fizičku vezu između tvrđave i keja, završeni su, a sada predstoje radovi na uređenju Savskog keja do Brankovog mosta.

 

U nastavku pasarele nalazi se rekonstruisani Savski kej kod Beton hale, a u narednom periodu očekuju se radovi na uređenju Savskog keja do Brankovog mosta, odakle se dalje nastavlja Sava promenada u okviru "Beograda na vodi".

 

Prostor sa druge strane pasarele čini uređeni park sa klupama i fontanom u sredini, koja je, prema rečima zamenika gradonačelnika, jedna od 40 fontana koje je Grad Beograd najavio da će izgraditi.

 

 

Gradski urbanista Milan Stojičić kaže da je dugogodišnji san povezivanja grada i reke ostvaren otvaranjem pasarele, kao i da je ona primer efikasne saradnje arhitekata, urbaniste i vajara.

 

"Ovo pasarela je delo velikih svetskih i domaćih umetnika Ričarda Dikona i Mrđana Bajića, oni su zaslužni za ovako lep izgled pasarele, kao i za park, te je u celosti ispoštovano njihovo idejno rešenje", kaže Stojičić.

 

Objašnjava da je pasarela kombinacija čelične i armirano-betonske konstrukcije, prilagođena je osobama s posebnim potrebama, sadrži lift i osvetljena je, a povezana je i s garažom na Beton hali.

 

 

"Prostor uz pasarelu je potpuno nov i Beograđani ga nikada ranije nisu koristili za rekreaciju ili za bilo šta drugo. Osim toga, ova tačka se nastavlja na budući linijski park koji počinjemo da gradimo u drugoj polovini sledeće godine", kaže Stojičić.

 

Dodaje da ceo prostor duž obale Save i Dunava čini ukupno sedam kilometara novog atraktivnog prostora, koji, osim estetike ima važnu funkciju povezivanja urbanog dela grada sa rekama.

 

 

Foto: beograd.rs