PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Beograd dobio prve kolovozne biciklističke trake

  • Objavljeno:
  • 17.9.2015

Biciklističke trake širine jednog metra, uz desnu ivicu kolovoza su, uz odgovarajuće saobraćajne znake, iscrtane u Bulevaru oslobođenja, od Autokomande ka naselju Banjica, s prespektivom da stignu i do Avale. 

"Označavanje biciklističkih traka u Bulevaru oslobođenja prvi je konkretan potez gradske uprave u vezi s promocijom bicikla kao prevoznog sredstva", navodi se na sajtu Beociklizacija, koji pozdravlja taj potez. 

 


   Najbolji kamperski bicikl ikada

 

   Ako želite da se otisnete na biciklističku turu u prirodi, od sada rekreaciju možete da spojite i sa        mini  kampovanjem. Pogledajte kako izgleda sjajan spoj bicikla i kamp prikolice.

 Ta mala investicija kojom Bulevar oslobođenja dobija biciklističke trake dužine tri kilometra, uz preraspodelu prostora na kolovozu, podstiče građane na prevoz biciklima, uz potencijalno smanjenje broja automobila. Istovremeno se saobraćaj, pre svega teških motornih vozila, pomera ka sredini kolovoza, što smanjuje oštećivanje konstrukcije slivnika, te će i potreba za popravkama biti manja. 

Obeležavanjem biciklističkih traka podstiče se veća vidljivost biciklista, i menja se odnos vozača motornih vozila prema njima. Za samo prva dva dana, otkako je označena biciklistička traka, pokazalo se da vozači automobila radije ustupaju prednost biciklistima i duž ulice, i u raskrsnicama, navodi se u saopštenju Beociklizacije (www.bck.rs).  

U gradovima gde biciklisti u najvećoj meri dele saobraćajne površine s motornim vozilima, svi su svesniji prisustva jedni drugih, a biciklisti bezbedniji jer oznake na kolovozu neprestano ukazuju na njihovo prisustvo. 

 


   Top 5 bicikala za sva vremena

 

   "Život je kao vožnja bicikla. Da biste održali ravnotežu, morate da se krećete", primetio je davno       Albert Ajnštajn, a  sa ovih pet evergreen modela bićete u savršenoj ravnoteži bez obzira na               mesto i vreme."Građanima Beograda koji su svakodnevno na biciklima, sada je jasno da neko misli na njih i da uvažava njihove potrebe u saobraćaju, što može uticati i na porast broja ljudi koji koriste bicikl i na postepeno dostizanje evropskog ideala od 30 odsto udela biciklista u ukupnom saobraćaju", piše u saopštenju Beociklizacije (www.bck.rs). 

Biciklističke trake u Bulevaru oslobođenja su najavljeni doprinos gradske uprave Evropskoj nedelji mobilnosti koja se održava od 16. do 22. septembra u više od 1.500 evropskih gradova, pa i u Beogradu i još nekoliko gradova Srbije. 

Slogan ovogodišnje manifestacije je "Izaberi, promeni, kombinuj", a odnosi se na korišćenje najefikasnije kombinacije vrsta ličnog i javnog prevoza u gradu, uz uvažavanje ekoloških i finansijskih kvaliteta održivih vidova prevoza, da bi javni prostori gradova postali prijatniji i upotrebljiviji za sve, prenosi Beociklizacija.

 


   Impossible: Najpraktičniji bicikl do sada (VIDEO)

 

   Tajna bicikla “Impossible” krije se u specijalnom mehanizmu koji ga čini najpraktičnijim                      dvotočkašem na svetu. Rasklopiv, težak 5 kg, može da stane i u ranac.

 


 

Foto: Thinkstock